Бившият шеф на "Литекс" Ангел Бончев слезе от лъскавия джип и вече движи из София с градския транспорт, видя "Стандарт". Същото стана и със скандално известния Валентин Димитров-Вальо Топлото. И той внезапно се отказа от тузарските лимузини и започна да се вози в трамвая.
Преживелият драматично отвличане Бончев използва основно автобус. Явно се е охарчил много покрай похищението, коментират ехидни комшии. Пред бл. 43 в столичния кв. "Дървеница", където е домът му, вече не паркира нито една от колите на Бончев и на съпругата му Камелия, която също беше държана в плен от неговите похитители.
Около обяд вчера Бончев излезе от дома си и с куфарче в ръка пое към спирката на пазара в "Дървеница". Вече често може да бъде видян по рейсовете, разказаха наблюдателни комшии на натрупалия печална известност бизнесмен.
По разказите на търговци от съседните магазинчета Ангел Бончев и съпругата му Камелия редовно пазарували при тях.
Бизнесменът изчезна в нощта срещу 23 май. Малко по-късно се заговори, че за освобождаването му е поискан откуп от 3 млн. евро. В нощта на 10 юли Бончев бе изненадващо пуснат, но пък бе отвлечена съпругата му Камелия. След около месец тайнствените похитители освободиха и нея. Така и не се разбра кой и защо е отвлякъл семейството. Междувременно босът на "Литекс" Гриша Ганчев освободи Бончев като президент на отбора.

В клон на софийска банка неотдавна са открити част от белязаните банкноти, предадени при отвличането на съпругата на Ангел Бончев Камелия, съобщава в. "Труд". Следата обаче не отвела спецченгетата до никъде. Оказало се, че парите са внесени от възрастен столичанин, който ги получил при законна сделка. Изводът бил, че уличаващите банкноти са били превъртени най-малко четири пъти, преди да стигнат до последния им притежател.
Случаите на отвличания срещу откуп у нас се разследват от службата за борба с организираната престъпност, която за последните 10 години бе реформирана три пъти. За последно от август антимафиотите станаха част от Главна дирекция "Криминална полиция".
Но независимо от всички промени, до момента в нашата полиция няма създаден отдел, който да разследва отвличанията срещу откуп. За всеки отделен случай се сформират различни екипи от антимафиоти, преследвачи от ДОИ и подслушвачи от ДОТИ. В тях попадат хора, които почват да се учат от нулата как се преговаря с похитители, как се засичат телефони, как се работи с GPS излъчвател, как се предават откупи, как се проследяват банкови сметки.

От 2001 г. насам у нас има едва един напълно изяснен случай на отвличане с цел откуп, при който бандитите са осъдени. Той е от 2005 г., когато с помощта на Скотланд Ярд наши антимафиоти освободиха от плен британеца Фанос Кристоу. Похитителите му - иранецът Али Дени и нашенецът Атанас Галчев бяха заловени. По-късно пред съда двамата се признаха за виновни и влязоха в затвора с присъди под минималния 5-годишен срок. /БЛИЦ