За какво се оплакват туристите, когато са на почивка по Черноморието ни? Не е от лоша храна или непочистена стая, даже и не толкова от шума. Основно жалбите, които пристигат с искане за обезщетения, са заради  разболяване с чревни вируси.

Това стана ясно след среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с представители на туристическия бранш и разговори за миналия сезон 2018 г., как да се подобри сезон 2019 г., предаде Флагман.бг.

Министър Ангелкова уточни, че жалбите се депозират от почивалите в страната ни чужденци доста време, след като са пребивавали в страната.

По думите й това е основа за много голяма спекула, защото не може 2 месеца, след като турист е приключил почивката си, да иска обезщетение по застраховката си.

Само срещу два хотела са постъпили жалби за прекомерен шум, каза още Николина Ангелкова.

Тя каза, че е имало над 800 писма с най-различни претенции и над 400 отговора от министерството.

Друг вид жалби от туристите са за препоръки, свързани с инфраструктурата в страната, както и за подобряване на условията в хотелите.

Министърът на туризма обясни, че вече всички хотели 3 звезди трябва да имат реконструкция и рехабилитация след определен период от време.

Проверки
Тази година са направени над 300 проверки на морските плажове. Наблюдава се тенденция за намаляване на сигналите от граждани за нарушения по плажовете. За миналата година сигналите за нередности са били 420, тази година са наполовина.

Имало сигнали и свързани с броя на спасителите и оборудването на постовете и медицинските пунктове, а на някои от плажовете имало заета допълнителна площ извън схемата.

Министърът на туризма отчете още, че концесионерите плащат по-стриктно глобите си и е отбелязан рекорд и от наложени за над 600 000 лв. глоби и неустойки това лято, 350 000 лв. вече са платени.

Николина Ангелкова се похвали, че са стартирани 28 процедури, които са в процес на приключване за отдаване на концесия на плажове. А неохраняемите плажове са намалели с 25% и тази година са били само 86. Очаква се следващите две години да се отдадат още 39 плажа, което е заложено в плана за концесиите са заложени.

Основните нарушения
Основните нарушения са липса на специални помещения и уреден достъп на хората с увреждания по местата за настаняване. Предвиждало се достъпът за инвалиди да стане задължително правило при концесиониране на плаж.

Ново ще е въвеждането и на 50 000 лева, глоба за извършване на нерегламентирана търговска дейност на плажа, което се предвижда с промени в Закона за устройство на територията, се разбра още от думите на министъра на туризма.