„Антикорупционният фонд“, откъдето тръгнаха част от разкритията в скандала „Апартаментгейт“, ще внесе в президентството обобщение на изнесените случаи и своя анализ на съмненията за наличието на корупционни практики. Това съобщи Лора Георгиева, юрист в организацията, цитирана от "Дарик".
В понеделник президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, посветено на борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Георгиева призна, че през последните две седмици са се увеличили сигналите, които хората подавали до „Антикорупционния фонд“. Причината според нея е и в липсата на достатъчна законова защита за тези, които подавали сигнали за корупция до държавните институциите: 
 
„Това, което можем да направим и ще направим, е да внесем в президентството писмо, адресирано до КСНС към президента, което съдържа обобщение на публично-достъпните факти по случая и нашия анализ. Това са факти, които повдигат сериозни съмнения за наличието на корупционни практики, за конфликт на интереси, за избягване на данъци от страна на хората, които са участвали в тези имотни сделки. Затова считаме за нужно тази информация да бъде внесена в КСНС и се надяваме тя да бъде разгледана. Искаме да отправим послание към членовете на Съвета - да търсят решения, които да доведат до това самите институции да са по-отговорни, по-работещи и да са такива, които пораждат доверието на хората“, каза Георгиева.
 
„Последните две седмици сигналите, които получаваме, многократно се увеличиха. Получаваме сигнали на имейла, на сайта и много хора идват в офиса с папки. Хората се чувстват по-спокойни да подадат сигнал при нас, отколкото при компетентните органи“, допълни тя.