В края на месец февруари и началото на март тази година, Специализираният наказателен съд е запорирал имоти за стотици хиляди евро, собственост на намиращия се в ареста Никола Киров и на пуснатия под гаранция от 100 000 лева Мартин Апостолов. Припомняме, че двамата бяха обвинени за участието им в организирани престъпна група за пране на пари от КТБ, а менторът им Цветан Василев и присъдружните му медии и досега не спират да се жалват от „репресията“ спрямо тях.

Оказва се, че обвиненият за изпрани  2.5 милиона лева счетоводител Никола Киров и за 50 хиляди евро юрист Мартин Апостолов, разполагат с луксозни недвижими имоти, на които биха завидели дори закупилите си рекордно евтино жилище от „Артекс“, семейство Лозан и Елисавета Панови.

Магистратите са сложили ръка върху вила и дворно място на Киров близо до Бургас, придобити за 162 334 лева, както и върху цели три (!) апартамента в София, с обща квадратура 298 квадратни метра, заедно с два гаража с площ 52 квадрата и складови помещения. Два от апартаментите – 130 кв. м. и 108 кв. м., заедно с огромните гаражи към тях, се намират в бутикова луксозна кооперация в затворен комплекс на ул. „Проф. Милко Борисов“, като са закупени през 2012г. за сумата от общо 358 191 лева. Един от продавачите пък се оказва фирма бушон на Цветан Василев – „Сън Сити 03“ АД, което е получило кредити от КТБ за сумата от 48 милиона лева. Киров е успял да „спаси“ от запора четвърти свой апартамент от 93 квадратни метра, тъй като малко след фалита на КТБ е успял да впише върху него договорна ипотека (вероятно фиктивна), в полза на бащата на съпругата си.


Мястото, на което се намира вилата за 162 334 лева на Никола Киров

По този начин счетоводителят и финансов директор на „Дунарит“ Никола Киров очевидно добре е осребрил верността си към Цветан Василев, разполагайки с луксозни имоти за стотици хиляди евро.

Киров е спряган за дясната ръка на фараона във военния завод, през който именно са минавали отклонените от предприятието парични потоци към Сърбия, а работа на правораздавателните органи е да установят дали придобитото и сега запорирано от съда имущество, има връзка с изпраните 2.5 милиона лева от организираната престъпна група, в която влиза и Киров.


В този луксозен затворен комплекс с охрана, Никола Киров има два апартамента и два гаража

На свой ред адвокатът Мартин Апостолов, участващ в десетки дружества-бушони от пирамидата КТБ, наскоро извади от джоба си 100 000 лева, за да плати определената му от съда гаранция. Специализираният съд е запорирал негов промишлен имот в Пазарджик, два магазина с парцел в Свищов, 130 квадратни метра апартамент с гараж в София и дворно място от 2 декара в с. Бистрица.

Апостолов е успял в последния момент да спаси от запора още един собствен апартамент от 93 квадратни метра в София,  тъй като броени седмици преди това го е прехвърлил за сумата от 100 000 лева на фирма „Макния“ със собственик и управител Игор Тодоров. Тодоров на свой ред  участва в управлението на още няколко от дружествата-бушони около КТБ – „Ем Стейт“, „Врачански териториален кадастър“, „Сливенски териториален кадастър“ и „Глобал Агро Трейд“, завлекли над 100 милиона лева от фалиралата банка, така че тази продажба вероятно е фиктивна. И това са само част от имотните разпореждания на приближения на Цветан Василев адвокат, с имоти и фирми, дължащи пари на КТБ.
Така докато „Апартаментгейт“ тресе от седмици държавата, се оказва, че приближените до Цветан Василев хора също добре са се „погрижили“ за себе си, придобивайки апартаменти, земи и вили. На този фон сълзливите активни мероприятия в тяхна защита, организирани от финансираните от Василев „медии“ на повикване, ярко контрастират с луксозния им живот, спонсориран през годините с парите на изгорелите в КТБ вложители.