Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжния съд от морската столица от 1 април тази година, с което бе потвърден ареста на Стоян П., обвинен за подбудителство към убийството на Манол Хаджиев. 41-годишният мъж от с.Казашка река беше задържан под стража в началото на януари тази година, когато бе привлечен като обвиняем по досъдебното производство за отвличането на Манол /45 г./.
Разследването е започнало срещу неизвестен извършител през лятото на миналата година. През есента на 2008-ма, след задържането на Недялко Д, / с прякор "момата" и неговите самопризнания, в това число и за убийството на Манол, вниманието на разследващите се насочило към Стоян П. Още при първоначалния му арест стана известно, че има справка за мобилните разговори между Стоян и Недялко. Както първоинстанционният съд, така и въззивната апелативна инстанция днес потвърди обоснованото предположение, че Стоян е съпричастен към престъплението, за което се разследва. Основание за този извод има в събраните в хода на разследването разпечатки и други доказателства.
Освен обоснования извод, че Стоян е подбудител за убийството на Манол, Апелативният съд потвърди и реалната опасност, мотивирана от ВОС, че ако е с по-лека мярка за неотклонение мъжът може да се укрие или да извърши други престъпления. Той е многократно осъждан, а последните му три присъди са за престъпления против личността и против собствеността, извършени при условията на опасен рецидив. В настоящия момент въззивният съд не намира обстоятелства или аргументи, които да го мотивират да измени в по-лека мярката за неотклонение на Стоян П.

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.
Пресслужбата на съда припомня, че Недялко Д насочил разследващите и към извършването на друго убийство - това на Златко Кавалджиев/35г./. За него "момата" отново обвинил Стоян П. При извършване на процесуално-следствените действия телата на убитите Манол и Златко били открити край с.Приселци и в района на с.Гроздьово, община долни Чифлик. През януари тази година, по досъдебното производство за убийството на Златко Варненският апелативен съд определи "домашен арест" за Стоян, но в настоящия момент той изтърпява по-тежката от двете процесуални мерки за принуда./БЛИЦ