"Знаете, че ислямската република е теократична държава. Те не желаят да има промяна. Иранският генерал си помисли, че след като докара руския президент Владимир Путин в Сирия, ще може да се намеси в американската вътрешна политика. Той беше конструкторът на войната в Сирия" Това каза арабистът Владимир Чуков в студиото на "Тази сутрин" по bTV.

"През 2006 се появи някаква медийна вълна около Сюлеймани, а той стана жертва на собствената си медийна пропаганда. Трябва да се отбележи, че Сюлеймани и Зариф бяха персонални опоненти. Те изпитваха лична нетърпимост един към друг", посочи още Чуков. 

Арабистът твърди, че в Ирак е имало закани да отмъстят за човека, който е бил убит заедно със Сюлеймани след американската атака, но смята, че е малко вероятно да вземат отношение, тъй като правителството не е съгласно. 

По думите на Чуков Иран са направили крачка назад с оглед на вътрешното настроение и опозиция в лицето на външния министър и в същото време не искат да рискуват присъствието си в ръководната роля, която формира Али Хаменей.

Експертът обясни, че „разкрачената“ ситуация в Близкия изток продължава заради позицията на Европа, която стои зад ядреното споразумение и дори е създала механизъм да компенсира иранците.

"Вчера един експерт обясни какво се е получило и в иракските медии беше потвърдено. Иранците са дали координатите директно и са поставили условие да няма отговор. До късно снощи през нощта иракски депутати шиити не вярват, че има жертви. Снощи на конференцията казаха, че има ли един убит, стигат до края. Ясно е кой ще спечели във война между САЩ и Иран", заключи той.