Становището на Асоциацията на прокурорите в България е, че процедурата за избор на главен прокурор е законна. Това заяви зам.-председателят на Асоциацията Даниела Ангелова.

„Становището на  Асоциацията на прокурорите в България относно това какви да бъдат качествата на новия главен прокурор беше зачетено и ние участвахме в определяне на профила на новия главен прокурор.

Затова и застанахме плътно зад номинацията на Гешев, след като той беше предложен от прокурорската колегия за това да бъде кандидат за главен прокурор”, коментира пред Нова телевизия. 

„Цялото общество стана свидетел на изслушването на Гешев, което продължи повече от 8 часа. В неговите качества се убедиха всички, които имат желание да разберат какъв ще бъде новият главен прокурор”, каза още тя.

„Това е видно и от избора, който беше преповторен на 13-ти ноември. С впечатляващо мнозинство Гешев получи решението на ВСС в негова полза”, посочи Ангелова.

„Считаме, че процедурата е напълно законна и следва да продължи по предвидения ред”, категорична бе тя.

„Ние, като Асоциация на прокурорите, призоваваме за по-скорошно приключване на процедурата. Призоваваме да се подходи държавнически, с държавническа мъдрост и отговорност, за да не се осъществи някакво вмешателство в дейността на прокуратурата”, коментира Даниела Ангелова.

По думите й няма нагнетяване на обстановката между съдии и прокурори. „Има едни неуспешни опити на група хора да противопоставят двете гилдии – прокурорска и съдийска”, каза още тя.