"Днес в кауша той е VIP-апджията! Особено за по-младите. Пари са готови да броят, за да го видят! Все им е в устата. За едни е герой, за други - глупак! И първите, и вторите обаче го жалят по причина, че от каквито и мотиви да се е водил, ще има да мачка пандизчийската кушетка!" Това заяви бивш служител на затвора в Ловеч за Мирослав Блажев.
33-годишният мъж от Севлиево отвлече автобус на "Биомет" с 37 пътници, двама шофьори и стюардеса на 27 януари. При задържането му бе установено, че е в ясно съзнание, контактен, всестранно добре ориентиран, без тежки разстройства на мислите. 48 часа по-късно Районен съд-Ловеч с председател Йорданка Вутова му наложи мярка за неотклонение постоянно задържане под стража, въдворяване в местната затворническа психиатрия и да заплати 40 лв. разходи за вещото лице към съда. Блажев обаче обжалва и на 5 февруари състав на Окръжния съд с председател Севда Дойнова го извади оттам заради нарушени процесуални действия. Делото бе върнато в Районния съд, който ден по-късно прати отново похитителя в психоотделението на пандиза с мотивите, че има явна опасност той да се укрие, да попречи на разследването или да извърши ново престъпление. Същият съд разпореди още мъжът, който сред родните форум-маниаци се слави с прозвището Атила, да мине през различни съдебно-медицински изследвания и тройна експертиза.
"Искам да кажа на хората, които ме подкрепят, че в тази държава под ударите на закона се оказват не хората, които заслужават. Ще говоря повече обаче, ако се стигне до съдебно разследване срещу мене. Съжалявам за стореното. Каквото реши съдът, ще го приема. Още веднъж ще кажа, че направих спонтанно това деяние поради невъзможността да получа справедливост за бременната си приятелка, която миналата година Петър Ганев от село Хераково удари с кола. и под напрежение от този инцидент. Пак ще повторя и че действах под напрежение от този инцидент. Не исках да наранявам никого в автобуса. Работил съм като частен полицай. Смятам се за уравновесен човек. Носех оръжие с цел самозащита, защото преди това срещу мене бяха отправени заплахи за саморазправа във Форума", заяви на излизане от съдебната зала тогава бившият служител на охранителната фирма "Форс Делта".
За здраво любопитство към почти вече легендарния отмъстител лаик призна и комисар Марин Калчевски, директор на затвора в Ловеч.
"Деянието му е такова, че предизвиква значителен интерес към личността му сред лишените от свобода. Какъвто и да е контакт между тях обаче е невъзможен. Съгласно прокурорското разпореждане Блажев е в изолатор и под засилено наблюдение с цел да бъде запазен максимално в добро физическо и психическо състояние с оглед на експертизата, и големия обществен интерес към него. Той е поставен в условия, с които могат да се похвалят малцина болнични заведения в региона сега. Има достъп до библиотеката ни и вестници. Дисциплиниран е и разсъдлив. Безупречен е както към персонала, така и към лекарите, готвещи експертизата му", рече в навечерието на големия християнски празник Сирни заговезни комисар Калчески.
Според него магистратската заповед Блажев да бъде обгрижван самостоятелно и много внимателно обаче си има и своите нерадостни страни, заради нея той не ще бъде допуснат до водосвета и ред спортни, и артизяви по повод 3 март в Ловешкия затвор.
По думите на запознати, до днес в килията тишината и самотата на пишман терориста била нарушавана само от майка му Рени Димитрова, която единствена си била позволила да го нагледа как и с какво преживява в пандиза.
В момента двама психиатри и психолог препитват Блажев по т.нар. тест "Минесота" с цел да се установи дали страда от разстройство на личността. Сред тях е и д-р Митко Митев, шеф на Психиатрична болница-Ловеч. Той обаче отказа да говори за хода на експертизата.
"Лично аз не следвам такава практика. Да се изнася подобна информация е недопустимо както от морална, така и от професионална позиция. Резултатите от тези изследвания ще се обсъдят и съпоставят, и едва тогава екипът ще излезе с общо заключение", добави отговорният медик.
В същото време водещ психиатър огласи, че при катастрофа през 1987 г. Блажев получил травма на главата, без да губи съзнание. После за кратко е лекуван в неврологичното отделение към болницата във Велико Търново заради припадъци, наподобяващи епилептичните. От тогава тези състояния не са се повтаряли. През 1996 г. е лекуван в Психиатрична болница-Севлиево с основна диагноза психопатия. Оплакванията, които е имал преди близо 13 лета, били от невротичен и функционален характер като повишено напрежение, тревожност, емоционална лабилност и невъздържаност. Тогава бил на дневен стационар. След това не е имал оплаквания, които да налагат специализирано лечение. Не вземал наркотици. Рядко пиел алкохол.
Адвокат Пенка Карабова, служебният защитник на Блажев, също няма знание за настоящето битие на довереника си в затворническата психиатрия.
"Вече близо месец не ме е търсил. Нямам информация и как върви експертизата. Лично аз се обадих на майка му да го посети в затвора и да му занесе нужните му вещи, и предмети. Към този момент не мога да кажа дали аз ще продължа да го защитавам. Всичко е в ръцете на Блажев", добави тя./
Гергана Димитрова, БЛИЦ