Сега или никога, г-н Борисов, винаги съм бил откровен с Вас. Така се обърна евродепутатът и лидер на "Презареди БГ" към премиера Бойко Борисов пред Европарламента в Страсбург.

Все още нямаме вкаран в затвора за корупция политик или олигарх. Бандити като Иво Прокопиев, Огнян Донев, заедно с някои бивши ваши министри, чакат присъди от съда за стотици милиони обществени кражби. Кога ще ги видим в затвора? Такъв въпрос отправи Бареков към Борисов по време на пленарната сесия в Страсбург, на която бяха представени приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Бареков вижда опасност за България в това, че шепа олигарси, позорно известни у нас и в чужбина, обогатени от европейските фондове и приватизация са станали от името на ЕС морални ментори на нашето общество. В изказването си пред членовете на Европейския парламент Бареков засегна и проблема с опасната симбиоза у нас между корупцията и бедността. “В България тази симбиоза е смъртоносна за обществото. Нека като европейските бюрократи на г-н Юнкер не си заравяме главите в пясъка като щрауси”, призова той, като се обърна към Борисов с думите: “Действайте с перспектива, от Вас очакваме и възмездие, г-н премиер.”

Според Бареков перспективата, за която говори Борисов, не се вижда от мнозинството от българските граждани. “Те са губещи в Европейския съюз, за сметка на шепа хора”, категоричен е той. Въпреки това евродепутатът пожела на премиера да я постигне, за да не си остане само приказка.