Евродепутатът Николай Бареков е на петдневно посещение във Вашингтон като част от делегацията на Европейските консерватори и реформисти. Част от представителството на консерваторите са още председателят на ЕКР Саид Камал, зам.-председателят на ЕКР Джефри ван Орден и председателят на АКРЕ Ян Захрадил.
Европейските депутати са провели редица срещи в Конгреса, предстоят такива в Сената и Белия дом. По време на посещението в Конгреса ключова дискусия е проведена с председателя на Комисията по вътрешна сигурност на САЩ Майкъл Маккоул. С него консерваторите са обсъдили въпроси, свързани със сигурността на Балканите, отношенията с Русия, отношенията между САЩ и Европа и в частност отношенията между  САЩ и България, бъдещето на НАТО, стената на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу Мексико и други. Акцент е бил поставен и върху листа „Магнитски”. Среща е била проведена и с Дон Бейкън, бивш военнослужещ в Ирак от американските „Еър форс”.

В чест на делегацията в края на посещението на Конгреса е била организирана официална вечеря. По време на нея консерваторите, начело с Николай Бареков, са провели дискусия с председателя на Комисията за Европа Джо Уилсън.

През утрешния ден на делегатите им предстои среща от особено значение с петима от съветниците на президента Доналд Тръмп.