Бившият евродепутат, български политик и журналист Николай Бареков обстойно коментира излезлите скандалните снимки от спалнята на премиера Бойко Борисов.

Борисов хвърли бомбата на годината: Не съм го казвал досега, но президентът Радев ме следи с дрон ВИДЕО

Ето какво написа във фейсбук Бареков:

"Да погледнем по-мащабно голите фотоси от премиерския сарай в Бояна с помощта на няколко ключови въпроса и техни възможни, логични отговори?

1. Какво ни показва снимката с голия Борисов, който спи напреко и кой го снима?

Снимката ни показва спящ човек на евтина спалня с евтини кичозни шкафчета около нея. Снимала го е или охраната или някое гадже. Абсурд е Цв Цв да се крие под кревата му. Недостатък на Борисов е, че не е женен. Но за сметка на това му е плюс, че може да спи, с което момиче си иска, защото това не е неморално и не е изневяра. Възможно е да го е снимало гаджето му, да са се разделили или скарали и в един момент въпросната да е продала голите снимки на черния пазар за информация.

В любовта обичайно най-простите обяснения са вярни. На практика НСО не може да контролира достъпа до леглото на премиера и до личния му будоар и слава Богу. Ако обаче охраната от НСО е правила снимките - скандалът става сериозен и трябва да завърши с обвинения от прокуратурата. Същото се отнася и за чистачката, ако го е щракнала рано сутринта. Всеки спи различно, а някои спят и с гъза нагоре. Срамна поза за сън или за секс няма.

2. Какво ни показват снимките от шкафовете, пълни с пачки евро и един пистолет отгоре?

Очевидно, ако не са колаж, снимките показват няколко милиона на пачки с ластици. Преди да се взрете в личната данъчна декларация на Борисов, където такива пари липсват, да напомня, че той е лидер на най-богатата партия у нас и има напълно законна субсидия от над 30 милиона (30 000 000) лева в банката!

Законът за партиите позволява един лидер или партията му да държат тези пари и “на каса”, а касата може да бъде навсякъде. Трябва да бъде описана и надлежно съхранявана при проверка на НАП или на Сметната палата да бъде показана и толкоз. Отговорността е да се съхранява касата и да се води отчетност.

В предизборна обстановка или очаквани предстоящи катаклизми (снимките са и от периода 2014,2017, в които имаше парламентарни избори) всеки лидер може да реши да задели 10-20% от спестеното кеш и “на каса”, ако очаква политическите му противници да вземат властта и (знаем как става) да му наложат ревизии и банкови запори.

Борисов добре знае как стават тези работи и е възможно да е взел превантивни мерки, за да не му ликвидират партията. Самият той вече призна, че разполага и физически с каса в Бояна. Да напомня, че вътрешната опозиция на Корнелия Нинова иска да се разследват едни 8-10 милиона изчезнали безследно от касата на БСП.

3. Кой губи и кой печели от скандала?

Губят, разбира се, всички замесени, а сред тях се оказа успешно замесен и основния опонент на Борисов - държавният глава. Това с дрона беше майсторски номер, на който Радев от неопитност се върза и влезе в обяснителен режим. Но колкото и да загуби Борисов, той добре си оплете кошницата като таргетира набързо бъдещите си опоненти и удобните му “врагове”.

Зависимият изцяло от външно финансиране Слави, чиято телевизия е пред фалит и останалата без олигархична субсидия на произвола на съдбата Мая Манолова, която не можа да събере и 100 човека на антиправителствен митинг. Борисов явно се пази от конфронтация с ДПС, но с удоволствие се определя като мишена на подсъдимите олигарси.

С едно изречение тезата му е “Избирате Бойко Борисов, който спи гол и няма какво да крие или избирате Черепа с 18 обвинения и 700 милиона неплатени данъци, Прокопиев с няколко обвинения или Цветан Василев с 147 обвинения, които се крият в Дубай, Сингапур и Белград”. Е, и затова Борисов спи с пистолет. Освен, че му е законен и го има от годините като главсек на МВР, така се пази и от лошите олигарси и бандити, които могат да го нападнат и докато спи. Вече доказано.

4. Какви ще бъдат последствията? Предвид качеството на публиката - никакви. Мачът “Борисов - Врагове” е на път да завърши 1:1.

След изборите нещата ще си вървят към мандат номер 4 на Борисов и ГЕРБ с помощта на новата патерица Слави и някои от старите подлоги (ВМРО или жълтопаветните псевдо либерали). Неслучайно сега Борисов изкуствено им вдига рейтинга като ги сочи за опоненти. Така ги легитимира преди да ги глътне целите угоени накуп, както гигантска боа може да глътне една -две овце  наведнъж.

Ако лъсна някакъв голям минус в ГЕРБ през последните дни - това е изчерпаният капацитет на хората от първия ред около Борисов. Омръзна ли са дори за непретенциозната публика като физиономии и като възможности. ГЕРБ се завръща към корените си - One Man Show.