Радослав Иванов Велков, по прякор Радо Темерута, е бил арестуван днес от барети, въоръжени с автомати, в столично заведение. Задържането му е било показно, научи БЛИЦ.

Известният от миналото знаков крими герой е бил отведен в ареста на националната следствена служба на „Г. М. Димитров”, съобщиха нашите източници.

Адвокатката на Темерута Вяра Братоевска потвърди пред БЛИЦ за неговото задържане.

Тя заяви, че няма никаква друга информация по случая и призна, че клиентът й не е опитвал да се свърже с нея след неговото задържане.

Вяра Братоевска, обаче, изрази опасение, че здравословното му състояние е много влошено и един подобен арест би могъл да му се отрази фатално.

„Да кажем, че състоянието му в момента е животозастрашаващо. Не искам да бъда по-конкретна за заболяванията му, защото това са лични неща на мой клиент, които без да съм поискала позволението му, не мога да споделя. Той така и не се възстанови от стрелбата, но след нея получи друго, много по-сериозно заболяване”, коментира още Вяра Братоевска.

Радо Темерута бе прострелян на 6 декември 2006 година. Малко преди 17 часа той и адвокатката му Вяра Братоевска отиват към 6-то РПУ в „Княжево”, но неизвестен мъж открива стрелба и ранява тежко Темерута в главата.

Той е откаран тогава във ВМА, където лекарите се борят за живота му. Успяват да го спасят, но стрелбата има последствия за здравословното му състояние.

Според разследващите нападението е било поръчано от конкуренцията. Същият ден, в който стрелят по Темерута, но сутринта неизвестни откриват огън по колата на близкия до него Димитър Вучев – Демби, но не успяват да уцелят.

През 2015 година соченият за един от основните играчи на наркопазара в близкото минало Радослав Иванов-Темерута осъди прокуратурата за 70 хил. лв. Тогава апелативният съд намали сумата до 30 хил. лв.

През последните години Темерута бе арестуван няколко пъти.


Радо Темерута крие лицето си, докато го отвеждат в съдебната зала

Миналото на Темерута е действително интересно. През годините той гравитира до някои от знаковите босове от т. нар. ъндърграунд.

Бе приближен до Антон Милтенов-Клюна и Златомир Иванов-Баретата, Членувал е и в групата на Стефан Бонев-Сако, който държеше кокаина в центъра на София, преди да бъде изтласкан от други играчи.

Според антимафиоти Темерута работи заедно с Иво Турчина и Венци Боксьора.

Разследващи посочват, че Темерута влязъл в бизнеса с дрога, когато работел за Димитър Вучев - Демби. Двамата влизат в конфликт и тогава Радо Темерута се мести при Златомир Иванов – Баретата до момента, в който не се оттегля и от него и започва постепенно да гради свои структури.

Според защитата на Радо Темерута, обаче, той няма нищо общо с криминалните структури и всъщност се касае за опит да бъде набеден.

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ