Санкциите "Магнитски" са на път да засегнат все по-голям кръг от хора и бизнеси в България. Такъв коментар направи пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във връзка с хазартния бизнес в България.

"Това, което се случва със санкциите по "Магнитски", напомня за ядрена бомба. Бият се двама (Васил Божков и братя Найденови) - единият доминира и мачка, по-малкият пищи, а ти хвърляш бомба и не се интересуваш кой точно оцелява", заяви той.

"Като го няма доминанта, неговите противници започнаха да завземат териториите му. Възниква обаче проблемът къде е границата на хазарта, защото не бива да бъде ограничен, за да не го направят черен. Трябва да има нормални правила и ограничения, както е в развитите държави", добави Безлов.

Според него противниците на Божков са завзели негови територии и това е проблем.

"Семейство Найденови повдигнаха сериозен проблем за т.нар. защитен свидетел. Те свидетелстваха против обвиняемия бизнесмен Васил Божков за неговите престъпления, както те ги определят. Извадиха данни какво се случва на хазартния пазар, повдигнаха темата за данъците на "Национална лотария". Проблемът е, че защитените свидетели са към прокуратурата, а служебното правителство е във война с прокуратурата", каза той.

Безлов уточни, че тезата на семейство Найденови е, че, влизайки във война с Божков, са прекратили всякакви отношения с него и затова е несправедливо това, което им се случва.