Това, което прави Бойко Рашков, не съм убеден, че не е прескочил определени граници на психологическата стабилност".Това зави Тома Биков, ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2”. 

Биков подчерта, че по-големият проблем е, че служебното правителство играе ролята на фронтмен на една част от политическите сили срещу ГЕРБ, което не е нормално за служебно правителство, защото в конституцията е заложено като инструмент за разрешаване на политически кризи, а не за задълбочаването им.  

“Това, което прави Бойко Рашков, не съм убеден, че не е прескочил определени граници на психологическата стабилност”, каза Биков.

 “Сигналът не е подаден от човека, който е щял да бъде изяден, а не е бил изяден, а е престоял през последните 10 години в държавната администрация, дори не е бил и уволнен. Някакъв друг човек е подал сигнала, който бил чул, че Борисов е казал на другия, че ще го изяде... колко е смешно и абсурдно това нещо” коментира Биков.

Той подчерта, че те приказват колко далавери са направени, но не могат да намерят за какво да се хванат и се хващат за нещо, което не съществува и евентуално се е случило през 2009 година. “Толкова ли нямаше три мандата министър-председател да намерят нещо друго?!”, попита Биков.

“Нека да си поиграе още месец-два Бойко Рашков. Имам чувството, че цял живот е мечтал да стане вътрешен министър. Голямата работа” каза Биков и подчерта, че се занимават с глупости, вместо да решават проблемите.  

На въпроса за това, че ГЕРБ след толкова години в управлението попада в един омагьосан кръг да се обясняват непрекъснато за всяко нещо Биков подчерта, че все пак обясняват, но и предлагат решения, доколкото настоящата среда позволява това.

“Кампанията се превръща в доста грозна картина и тя не позволява да бъде чут какъвто и да било нормален и по-рационален разговор. Вероятно те ще продължат. Това са хора, които не могат да дадат назад. Радев е шефът на всичко това, на една трупа от полукомични, полутрагични герои. Той е организаторът на целия хаос, който се случва в страната.

Великият зам-министър на ДБ, Стойчо Кацаров, за един месец двойно по-малко са ваксинациите. Той имаше големи критики преди това. Нали, бяха велики комуникатори, имат цяла кохорта от ПР-и, но обясняваха една година как не се комуникира добре. Ето го, дойде, точно след като е паднало нашето правителство, той направи едни реформи по ваксинирането и сега обяснява как щяло да има следваща вълна”, коментира Биков.

Той окачестви това правителство като “коалиционно и да не се правят на служебно” - трима министри на БСП, трима на ДБ, един най-малко на Мая Манолова и по-скрити позиции на областни управителни на БСП, на ДПС и на Мая Манолова. 

Беновска припомни, че е попитала Кирил Петков дали целта му е да приватизира ББР, но той е отрекъл и е заявил, че е финансово добре, милионер и оттук следва въпросът защо му е тогава да влиза във властта. Биков отбеляза, че служебното правителство действа все едно ще управлява 10 години - направили са коалиция без да има парламент. Беновска отбеляза, че част от хората одобряват протестите и хейтят ГЕРБ.

Биков каза, че на друга част ГЕРБ им се харесва и е нормално, защото това е демокрация. “Важното е да стоим в едно състояние, в което да не се избием. Това е един от основните плюсове на демокрацията - тя не предполага политическо насилие, а тук има абсолютно неосъзнаване на тези принципи и на възможността да живеем заедно като един народ” коментира Биков. 

По отношение на това дали ще могат отново да бъдат във властта и с кого, Тома Биков отговори, че сигурно ще могат да бъдат във властта, когато спечелят доверието на хората и могат да направят правителство. 

“Нямаме проблем да бъдем нито в опозиция, нито в управлението и ние го показахме и в предишния парламент, когато единствено ние предложихме правителство и после бяхме в ситуация на опозиция” подчерта Биков. Той отбеляза, че личи, че Радев е заслепен от омразата си към ГЕРБ и е готов да пожертва цялото общество, за да вгорчи по някакъв начин живота на ГЕРБ, но партията няма да изчезне, защото има стотици хиляди хора, които няма как да бъдат премахнати. 

На въпроса за геополитическата обстановка за двата полюса - Русия и Щатите - и защо целият служебен кабинет козирува на Херо Мустафа, Биков отговори, че те така са решили, но той не би козирувал чак толкова много. 

Тома Биков подчерта, че САЩ е глобална сила и дали Радев, дали Борисов няма значение, те има интерес в региона, разглеждат го като Югоизточна Европа, имат проблем с Турция, която играе и с Русия, и с НАТО, а България е част от геополитическия процес.

Биков подчерта, че няма как американците да влияят на изборите, те искат разни неща и очакват да им бъдат предоставени - проблемът с Македония, например. “Ние сме българи, европейци и после евроатлантици” подчерта Биков.
  
Според Биков за 2 месеца нищо не може да се извади, а и някои хора от служебното правителство изобщо не знаят къде се намират.  “Ще има пушилки колко е зле, но излизат и казват, че парите за пенсии ще стигнат, бюджетът ще бъде изпълнен. Тогава какво е зле? Социалният министър ще продължи всички мерки на министър Сачева, икономическите мерки са същите с разликата, че преди бяха помощи, сега са кредити” коментира Биков.

Тома Биков коментира и въпросът защо законът “Магнитски” изведнъж се появи с действие в България точно по времето на служебния кабинет. Той отговори, че САЩ не гледа кой е служебен премиер и какво правителство има. “Има си процедура, то не е нещо, което се случва с щракване на пръсти. Проблемът лично за нас беше, че в рамките на предизборната кампания това се превърна в някакъв център и в предизборна ситуация, което съм сигурен, че не беше целта на американците” каза Биков.   

“Щом Кольо Колев дава, че Трифонов ще е първи, значи ние ще сме първи. Най-силният ни коз, това е и най-големият ни плюс и минус, сме самите ние. Каквото можем ние да объркаме, няма кой да го обърка” каза Биков. Той коментира, че партията се променя и няма нищо общо с това преди 10 години и именно промяната е едно от най-силните качества на ГЕРБ и промяна има даже и от изборите на 4-ти април.

 Биков каза, че още предишната кампания са заявили, че са готови да говорят дори с най-големите си политически опоненти в името на това да има диалог, без значение дали ще са в опозиция, или в управлението. “Готови сме да инвестираме, защото политическият диалог е в основата на всичко останало. Нито една криза не може да се реши, докато политическият диалог е прекъснат, докато съществува войната на институциите” подчерта Биков.

Той обясни, че скандалът между Рашков и главния прокурор Гешев слиза на ниво редови полицаи и прокурор и когато стане престъпление - то не се разследва, защото се бият помежду си. “Рашков бил от голямото добро утро” подчерта Биков.  
 
 “ГЕРБ може да се справя с кризи. Ние сме готови да разговаряме с всеки” подчерта Биков. Нормално е, ако всички ни одобряват, значи, сме приключили с демокрацията. Ние малко се явяваме безсмислено на избори, защото те казват - ние няма с ГЕРБ да правим управление. Защо се явяваме тогава? Ние, ако сме първа политическа сила - защо сме първа политическа сила? Като си първи поемаш отговорност да управляваш, ако не можеш да я поемеш или не ти позволяват - вторият да поеме, затова има парламент. А, не - ние ще чакаме, докато станем 180 депутати и тогава ще управляваме. Това е безотговорно” подчерта Биков.