Телешкият сайт на псевдожурналистите Атанас Чобанов и Асен Йорданов “Биволъ” се отчете с нова порция измислици по адрес на Делян Пеевски. Първо служебният министър и новоизлюпен политик Кирил Петков хвърли през месец май “бомбата”, че Пеевски уж имал кредити от Българска банка за развитие.

Това обаче се оказа опашата лъжа и в отговор на питане от Йордан Цонев самият Петков беше принуден да я опровергае в парламента. Няколко месеца по-късно от “Биволъ” очевидно са решили, че е минало достатъчно време и могат пак да претоплят на нов глас старата манджа.

Този път на прицел е взета служебната министърка на икономиката Даниела Везиева, чийто отговор на питане на “Биволъ” очевидно не им е харесал. Според Чобанов и компания над 6 месеца 2 служебни кабинета и двама служебни министри на икономиката – Кирил Петков и наследилата го Даниела Везиева, не били в течение за това какво е станало с проверката на ББР за “кредитирането на дружествата около депутата на ДПС Делян Славчев Пеевски”.

Всъщност в писмото на министерството на икономиката до “Биволъ” се препраща именно към вече дадения отговор през август в Народното събрание, от който става кристално ясно, че Делян Пеевски като физическо лице или като собственик, съдружник, управляващ и представляващ търговски дружества, няма и никога не е имал никакви кредити от ББР.

Истината, естествено, не се харесва на задкулисието и особено на кръга “Капитал” на Иво Прокопиев, защото така една по една всичките им мантри, свързани с Пеевски и повтаряни цяло десетилетие в присъдружните му медии, се пукат като сапунени мехури. По същия начин беше и с измислиците им за “кредити от КТБ”, “контрабанда на цигари”, “бомби на пазара в Судан”, “руски връзки”, “офшорни дружества в Пандора пейпърс” и прочие фалшификати, тиражирани усърдно спрямо Пеевски от “Капитал”, “Дневник”, “Медиапул”, “Фрогнюз” и от самия “Биволъ”.

Именно затова, в безсилието си да измислят нови лъжи, “журналистите” са принудени постоянно да повтарят като развален грамофон стари манипулации, надявайки се на късата памет на обществото. Само че когато една лъжа се повтаря десетки пъти, какъвто е случаят с тази за “кредитите на Пеевски от ББР”, в един момент същата тотално омръзва и се връща като бумеранг към авторите й. Защото тогава, освен че разбира кои са лъжците в медийното пространство, човек започва да се пита каква всъщност е ролята на фабриката за фалшиви новини на кръга “Капитал” във войната на Прокопиев против Пеевски (припомняме, че бившите медии на Пеевски бяха едни от малкото, които разкриваха и пишеха за далаверите на Прокопиев и за бандитското приватизиране за жълти стотинки на предприятия като “Каолин” и Винпром “Дамяница”).

Така пъзелът се нарежда и налагането на санкциите спрямо Пеевски по “Магнитски” (в мотивите към които няма нито един потвърден факт) получава своето логично обяснение - постоянните лъжливи доноси на цялата кохорта грантови НПО-та, приближени на Прокопиев, стъпващи именно върху подобни фалшиви новини. 

Затова е и целият страх на Прокопиев и на присъдружните му “журналисти” и политици от връщането на Пеевски в политиката. Защото като народен представител депутатът от ДПС ще има много повече възможности да изобличава обвързаностите на кръга „Капитал“, ролята му при налагането на санкциите,  срастването му с властта и стремежите на Прокопиев за завладяването на цялата държава.

Затова и лъжите по адрес на Пеевски едва ли ще престанат, но поне вече е ясно за обществото какво се цели чрез тях, както и кои са гьобелсовите пропагандатори, поставили се в услуга на Прокопиев.