„Джейнс Дифенс” научи, че България преговаря с Министерството на отбраната на САЩ за доставка на употребявани изтребители F-16, произведени от „Локхийд Мартин” и използвани от американските военновъздушни сили.
Според източници от военните среди в България българското министерство на отбраната е отправило запитване през декември 2008 г. до военното министерство на САЩ относно възможността български военни пилоти да бъдат обучавани на осем употребявани изтребителя F-16 на американските военновъздушни сили.
Източниците още казаха, че след евентуалното обучение България ще придобие машините „безвъзмездно”, но ще бъде длъжна сама да покрие разходи в размер на 400 милиона щатски долара по привеждането на самолетите в пълна пригодност за употреба.
Това на практика означава, че министерството на отбраната ще придобие употребяваните летателни машини, без да е проведена тръжна процедура.
„Подготвяме отговор на запитването до правителството на България и за момента не можем да коментираме други подробности,” каза Капитан Майкъл Андрюс, говорител по обществените въпроси на офиса на секретаря на военновъздушните сили на САЩ.
Що се отнася до разходите по евентуалната сделка, Капитан Андрюс каза само: „Ако дадена държава желае да придобие техника, която вече не е необходима на Министерството на отбрана на САЩ, ние им я предоставяме. В повечето случаи тази техника се нуждае от модернизация, за да може да се ползва и разходите за модернизацията се поемат изцяло от купувача.”
Представители на „Грипен Интернешънъл”, компанията, която вече предостави информация на българското министерство на отбраната за произвежданите от нея изтребители JAS 39 Gripen, коментират, че подобна сделка би ощетила свободната конкуренция като същевременно избягва изискването на България за офсет в размер на 110% от стойността на договора.
„Ние искаме да видим една отворена и прозрачна тръжна процедура в България,” каза Даниел Боестад, директор на „Грипен Интернешънъл” за България. „Отворени сме за преговори с българското правителство за намиране на алтернативно решение.”
Българското министерство на отбраната отказа коментар на многобройните запитвания на „Джейнс Дифенс” относно евентуалната сделка за употребявани изтребители. /БЛИЦ