България фигурира на четири места в списъка със стоте най-големи измами с европейски средства, изготвен от британската неправителствена организация "Опън Юръп". Докладът беше разпространен в Брюксел в неделя, ден преди Европейската сметна палата да се произнесе дали бюджетът на ЕС за 2007 година е бил използван по правилата.
В списъка фигурират конкретни злоупотреби с европейски средства в различни държави членки и в европейските институции, както и най-драстичните, според авторите, случаи на нецелесъобразно изразходване на парите на европейските данъкоплатци.

Българските случаи в списъка не са сред първите. Те са от 17-а позиция надолу в списъка. Сред тях е станалият прекалено известен скандал с източването на средства с престъпни схеми по САПАРД, в който са замесени български, германски и швейцарски граждани. В доклада е записано, че близките до президента бизнесмени Марио Николов и Людмил Стойков са източили над 9 млн. евро от евробюджета с подправени документи.

По-надолу в класацията е отбелязано, че през юли ЕК е била принудена да замрази стотици милиони евро за България заради опасения от широко разпространена корупция и връзки на правителството с организираната престъпност.

В документа пише още, че са разкрити и данъчни измами със субсидии. Вътрешният министър Румен Петков е напуснал под европейски натиск, след като е станало ясно, че наркобанда е получавала строго секретни вътрешни документи от МВР, а нелегални производители на алкохол са плащали на високопоставен представител на службите за информация и унищожаване на улики, пише още в в доклада на "Опън Юръп".

От другите два описани български случая единият е свързан с прокуратурата, на която са били отпуснати 1.8 млн. евро за компютърна система и после е било установено, че закупените 37 работни конфигурации стоят неизползвани в складово помещение.

Според доклада на неправителствената организация през 2007 г. Европейската сметна палата е констатирала, че около половината пари за България и Румъния не се използват по предназначение. Дадени са примери с неизползван център за настаняване на бежанци, с мост за никъде, към който няма пътища и с лодки за гранична охрана, неизползваеми при местните климатични условия.

На първо място в списъка е италиански зъболекар, измислил завод за соларни панели, който никога не е съществувал. За завода зъболекарят получил над 80 млн. евро субсидии, които похарчил за суперлуксозни автомобили и яхти.

На остра критика са подложени и ЕК и Европейският парламент. Цитирани са случаи на измами и злоупотреби на пари за командировки, за асистенти и административни разходи, на фалшиви договори и нагласени търгове, както и на неоправдани екзотични пътувания и свръхщедри компенсации и пенсии.

От "Опън Юръп" смятат, че заради всичко това днес за 14-та поредна година Европейската сметна палата няма да одобри изразходването на средствата от евробюджета. /БЛИЦ