За пръв път България участва на Минския международен панаир с представителен щанд, организиран от Асоциация „Българска книга” и Министерство на културата, казаха от Асоциацията.

Представени са над 320 заглавия на 17 български издателства, сред които „Булвест”, „Анубис”, Гея Либрис”, „Летера”, „Сиела”, „Унискорп”, „Хермес”, „Христо Ботев”, „Дамян Яков”, „Агата - А”, „Фют” и др. Представени са книги от съвременни български автори, справочници, издания, които представят историческото и културно наследство на България, помагала за изучаване на български език и литература и история. 
След приключване на изложението, със съдействието на Българското посолство в Беларус, книгите ще бъдат дарени на Беларуски държавен университет и Белоруския педагогически университет "М.Танк". 
Международният панаир на книгата в Минск „Книгите на Беларус” се провежда за шестнадесети път и е  от 11 до 15 февруари 2009 г. Представени са 600 изложители – книгоиздатели, книготърговци, библиотеки и културни институти от 25 страни от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Почетен гост на панаира тази година е Казахстан./БЛИЦ