Не бих казал, че тезата за икономиката преди хуманността е вярна. Нека да кажа няколко числа, които оборват тази теза. Какъв е процентът на ваксинираните над 60-годишна възраст? Това е на база бройките според НСИ. Най-голям брой ваксинирани са в групата 70-79 ваксинирани - 19.99% с първа игла, 12.68 с втора игла. 

Следващи са тези във възрастовата група 60-69. След тях са групата над 80. Нашият фокус бе именно върху тази възрастова група. 


Така бившият здравен министър Костадин Ангелов коментира статия, излязла в британския в. "Гардиън", че България спасява икономиката за сметка на човешки животи.

В статията с името „Поставянето на икономиката над етиката е мрачна стратегия за ваксинация - България показва защо“ се разказва историята на живеещата в Лондон българка Люба Късова, чийто баща не е успял да се ваксинира срещу К-19 и е починал. Тя е и автор на материала. 

Късова е авторитетен международен консултант, работила по проекти с европейски институции, неправителствени организации като фондацията на Бил Гейтс и водещи световни медии.

За нейната трагедия тя вини действията на българското правителство при борба с епидемията. 

В материала се цитира и изследване на Димитрина Петрова, български експерт по равенство в здравеопазването. Нейните изследвания показват, че българският план за ваксинация, чиято основна цел е да ограничи разпространението на Covid, а не да спасява животи, е изключително несправедлив спрямо възрастните. 

"Структурата на възрастните хора спрямо другите държави е съвсем различна. Нашите възрастни хора са активни -  те са работещи, те са медици, сестри, учители. Голяма част от тях ходят на работа. Те работят в структури, които са важни за функционирането на държавата. Ние сме ги обхванали. По отношение на броя на поставени ваксини, половината от поставените ваксини са именно в тази група", бе категоричен Ангелов. 

Личните лекари и ваксинирането на възрастните хора

От момента, в който личните лекари имат готовност да започнат да ваксинират, ние започнахме да разпределяме ваксините към тях. Отдавна сме разпоредили личните лекари да попитат своите пациенти кои исках да се ваксинират. Личните лекари получават изключително голямо количество ваксини, отбеляза още той. 

Ангелов опроверга данните, че най-много са ваксинираните между 25- и 60-годишна възраст. Възрастовата група над 60-годишна възраст е най-много ваксинираната - над 550 000 ваксинирани от близо над милион ваксинирани въобще, заяви той. 

Най-голям процент от ваксинираните са именно от 60 до 69, от 70 до 79 години, следвани от над 80 години. Ние не знаем колко са преболедували, колко от тях имат желание да се ваксинират, добави Ангелов. 

Необходим ли беше Щабът?

Човек трябва да бъде последователен. Той каза друго. Той каза, че 20% от поставените ваксини в страната са на хора над 60 годишна възраст. Това не е вярно. Процентът е над 50%, така Ангелов коментира думите на своя приемник Стойчо Кацаров, че ваксинираните над 60 години са само 20%. 

Всички, които работиха в НОЩ, са смели мъже, отговорни хора, изключително професионалисти. Тези хора направиха много. Това, което каза, че е орган, който да съобщава лошите новини. Дайте ми пример, кога аз съм се крил зад НОЩ при съобщаването на новини - добри или лоши, продължи да оборва Ангелов думите на Кацарфов. 

"Един от най-големите упреци към НОЩ беше, че Щабът е закрит, че това е безотговорно действия и че няма кой да управлява пандемията. Ако тогава те са казвали истината, сега също те трябва да я кажат на висок глас, че трябва да има НОЩ. Ако не е така, значи те тогава са лъгали", каза още бившият здравен министър. 

"Единственото нещо, което чувам, е само критики. Не се страхувам от ревизия в здравното министерство. Искам да благодаря на всичките експерти в здравеопазването, които в продължение на една година почти не си ходиха вкъщи". Така отговори Ангелов на критиките на своя приемник, че здравната администрация работила бавно. 

Скандалът около "Александровска болница" 

"Това, което се случва в момента и аз го наблюдавам, е една организирана спонтанност. Няма нито едно незаконно взето решение. Няма неправомерно изразходвани средства. Няма опасност от декапитализиране на болницата. Сигналът,  за който говорите, получил съм го. разпоредил съм проверка. От нея става ясно, че средствата са изразходвани законно", каза Ангелов. 

"Предизборната кампания още не е започнала. С д-р Кацаров не сме опоненти. Казвам истината такава, каквато е. В сектор здравеопазване имам много добри идеи, включително из а подобряване на демографските показатели, продължи той. 

По думите на Ангелов, най-важното за борба с епидемията е хората да се ваксинират. "Трендът на желаещите да се ваксинират трябва да се обърне. Не мога да се съглася, че не е имало информационна кампания. Постигнахме именно това, от 27% желаещи да се ваксинират на 63% да се ваксинират", каза Ангелов.