"Тези хора са мои спасители! Благодаря им!", това каза през сълзи 53-годишният Ганчо от Карлово, който е прикован към инвалидната количка и е диабетик.

Осем екипа с униформени служители от районното в Карлово обходиха 60 самотно живеещи хора и им помогнаха, като в условията на карантина ги снабдиха с лекарства и храна от първа необходимост, за да не напускат домовете си.

Камерата на БЛИЦ засне едно такова посещение на полицаи, които помагат на самотни хора от третата възраст.
 

8 полицейски екипа на РУ Карлово и два екипа на жандармерията са извършили обход и проверка в домовете на 60 самотно живущи възрастни хора в нужда и са провели беседи с тях.
 

Изготвени са 4 сигнални писма до други институции за специфични техни нужди. Над 10 от самотно живеещите жители на територията на Карлово са заявили необходимост от закупуване и снабдяване с лекарства и храна от първа необходимост.
 

След направените заявки служителите на райнонното управление ще ги доставят до домовете на възрастните хора.
 

Полицията в региона следи дали се спазват хигиенно-санитарните норми и режима на достъп до отворените аптеки, дрогерии и хипермаркети, обясни шефът на местната полиция главен инспектор Сълко Литов.

Проверяват се централните градски части, парковете на открито в които се събират хора, детските площадки на открито, както и ромските махали.
 

На територията на райнонното управление има 14 лица под карантина, но въпреки това в първите дни на препоръката км гражданите да не напускат жилищата полицейските служители не са констатирали нарушения.

От РУ ще продължават да следят за спазването на обществения ред и въведените забрани.


Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ