За 25 поредна вечер недоволни се събират за протест в Триъгълника на властта. По-късно се очаква да тръгнат на традиционното си шествие до „Орлов мост”.


Очакват се и тази вечер провокации. Полицията продължава да спазва указанията за недопускане ескалиране на напрежението. 

Протестът започна с пърформанс и музикално изпълнение. 

Композиторката Вида Пиронкова изпя няколко свои песни.

Събитията от мястото на протеста следи нашият корега Георги Колев, ето какво засне той:

А след съботния протест блокираните ключови кръстовища в София станаха три. Четвъртата точка на протестите е край Стара Загора. Опит за блокада имаше днес и на Е-79 край Благоевград.

Почти денонощие продължава спорът между протестиращи и полиция кой има право да решава може ли бусът на „Системата ни убива” да стигне до „Орлов мост”. След като снощи возилото беше спряно на кръстовището на Софийския университет, то така и не потегли оттам. А протестиращите поискаха уволнение на служителя на МВР, взел решението бусът да не продължи.

„Не можахме да разберем защо бусът е задържан по този начин. Майките терористи ли са? Какви са? Не му искаме оставката лично на него. Искаме да го уволнят”, заяви Тихомир Василев.

„Кое е правилно, че хората седят в буса и пречат на другите? Или кое?”, попита зам.-директорът на „Охранителна полиция” към СДВР Тони Тодоров.

В подкрепа на майките, цяла нощ с тях остана и бившият омбудсман Мая Манолова.

„С нищо не са преминали границите майките от „Системата ни убива”. Това беше един мирен протест. Ако трябва да говорим за минати граници, то със сигурност отдавна ги премина самият премиер”, заяви Мая Манолова.

А всичко започна след 22:00 часа снощи, когато бусът с надпис „Системата ни убива” не беше допуснат да стигне до „Орлов мост”. Според пътуващите в него след автошествието до къщата на премиера в Банкя, искали да подкрепят и палатковия лагер в центъра на столицата.

„Тук на края на тази улица имаше кордон полицаи, те ни видяха, пуснаха ни, даже ни махнаха как да минем. И ни заклещиха изведнъж. Отпред пред буса застанаха полицаи и така, повече от три часа, ние сме в това положение - 5 майки с 2 деца”, заяви Вера Иванова.

От полицията обаче имат друга версия защо возилото е спряно още на кръстовището на Софийския университет.

„Позицията е принципна - ние няма да допуснем превозни средства към „Орлов мост”.”, заяви комисар Тодоров.

Протестиращите използваха момента с отцепеното движение по булевард „Васил Левски” и разпънаха третия палатков лагер в центъра на София. На този етап няма данни за задържани лица след конфликта.