„Не знам дали протестите ще увеличат избирателната активност, но със сигурност ще увеличат силата на партийните ядра на традиционните партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотите. Новообразуващите се партии няма да имат време да го направят”. 

Това заяви в ефира на Нова тв транспортният министър Росен Желязков. „Правителството е дотолкова стабилно, доколкото е стабилно парламентарното мнозинство, което в момента е стабилно”, коментира още Желязков.

Той заяви още, че ако правителството изкара мандата си и се организират избори след 7 месеца, на тях ще има машинно гласуване. Със служебен кабинет това не би било възможно.

„В закона е казано, че на следващите избори трябва да има машинно гласуване”, обясни Желязков. „В края на мандата е естествено да се очаква недоволство. То се натрупва при всяко управление.

Голяма част от протестиращите са млади хора, живели през по-голямата част от живота си с 3 правителства на Бойко Борисов, имали са възможност да учат навън – Берлин, Хага, Лондон, Париж.

Очакват в България същия подреден свят. Няма как да стане за една държава, която само преди 30 години излезе като най-бедната от социалистическия лагер”, коментира министърът.  

„Има справедливи искания, има и искания, които целят създаването на хаос, има и неадресирани искания. Всяко едно от тях заслужава внимание”, смята Росен Желязков.

През този мандат се увеличиха средствата за плащане на помощи на хора с увреждания четири пъти, – така министърът коментира снощните сблъсъци между протестиращи майки от „Системата ни убива“. Така Желязков коментира исканията на майките и тяхната диверсия с буса пред Софийския университет. 

Министър Желязков опроверга поредна заблуда на "Отровното трио", свързана с продажбата на БТК. Той поясни, че запорът върху активите на БТК е вдигнат, защото парите на вложителите на фалиралата КТБ са върнати. 

"Сумата на сделката за БТК не е в компетенциите на министерството на транспорта, но тя е близо 1.3 милиарда. Тя показва две неща - първото е доверие в инвестиционната среда в България, второ - желание да се правят значителни инвестиции в сферата на  телекомуникациите, защото пазарът ни е много добър, над средноевропейския, показателно за това е, че в Румъния и Гърция паралелно се продават телекоми, но инвестицията е тук", каза Желязков.

"Взетите кредити в размер на 250 милиона лева бяха върнати. Новината беше от май месец. За съжаление, тя мина някак си помежду другото. Те са върнати в КТБ, оттам във фонда, а след това при неудовлетворените кредитори на банката", поясни министърът, обяснявайки, че държавата не е ощетена. 

"Едно време КТБ е дала кредит, с който кредит са били придобити активи на БТК, тези пари и въз основа на запора на КПКОНПИ, послужиха за това да бъде гарантирано връщането. Тези пари, 250 милиона бяха върнати. Запорът е вдигнат, защото парите са върнати", подчерта той. 

Коментирайки създалата се суматоха около сделката, Желязков каза: "Сегашните твърдения са интересни юридически интерпретации, защото те не отразяват нормалното демократично мислене. Ако вие сте взели от банката 100 лева, за да купите нещо, а сте го продали за 150 лева, вие дължите на банката 100 лв". 

Парите на вложителите в КТБ са върнати, бе категоричен той.