270 хил. лв. ще платят 20-годишната Йована Милчева и приятелят й Мартин Василев за зверската катастрофа на АМ „Тракия” при която един човек загина, а друг пострада тежко.


Това реши преди минути Бургаският окръжен съд, където бе оповестено решението на делото, протакало се вече 3 години, предаде "Флагман".  

Съдия Стефан Стойков отсъди двамата солидарно да платят по 90 хил. лв. на синовете на починалия в катастрофата Георги Георгиев – Даниел и Богдан Георгиев, като Даниел ще получи още 10 хил. лв. за причинена средна повреда, която му е причинена при катастрофата.

Майката на покойника ще получи кръвнина от 80 хил. лв, присъди съдът.

Мартин и Йована ще трябва да платят солен граждански иск, но за сметка на това се разминаха със затвора.

Те получиха условна присъда от 3 години и по 1 година пробационен период. Йована е лишена от право да управлява МПС за срок от 4 години, а Мартин – 3 години.

„Надяваме се пробацията да има възпитателно действие и да осъзнаят какво са направили. Наказанието смятаме, че е справедливо.

Все пак това са млади хора, гражданските искове са доста високи, но най-важното е, че те трябва да осъзнаят, че неправоспособността на водача е елемент от създаването на умишлено престъпление”, каза в мотивите си съдия Стефан Стойков.


Снимка: Флагман бг

Припомняме, че на 7 май 2016 година на АМ "Тракия", край Карнобат Мартин Василев, родом от Ямбол, който към онзи момент е бил на 19 години, предоставил лекия си автомобил Опел на непълнолетната си приятелка Йована Милчева, също от Ямбол.

Мартин твърди, че му прилошало, отбил в аварийната лента и Йована сама предложила да се качи зад волана.

Щом поела управлението на автомобила, момичето, което само след 21 дни щяло да навърши пълнолетие и нямало никакъв опит като шофьор, натиснала педала и вдигнала 123 км/ч.

Движейки се в посока София тя започнала да изпреварва друг автомобил, който пътувал в същата лента за движение, но с по-ниска скорост.

Йована прави рязка маневра наляво, без да даде мигач или дори да се огледа и буквално връхлита върху товарен автомобил Ситроен, управляван от Даниел Георгиев.

От сблъсъка самият той е пострадал сериозно, а баща му Георги, пътуващ на пасажерската седалка издъхва след катастрофата.