Към 8:30 часа тази сутрин на територията на страната 295 насели места са без електрическо захранване. 75 хиляди абонати на трите ЕРП-та са без ток. На територията на "ЧЕЗ Електроразпределение" без захранване са 3 селища, в районите на Благоевград и Кюстендил. Авариите са настъпили тази сутрин след 05:00 часа, районите са слабо населени и трудно достъпни. За отстраняване на авариите работят 110 екипа. На територията на "EVN-Електроразпределение" е прекъснато захранването в 50 населени места, в общините Сливен, Карнобат, Нова Загора и Стара Загора.
Най-голяма част от авариите са в Сливенско поради силни ветрове и обледеняване, които водят до скъсване на електропроводите. Работят 30 екипа.

На територията на "ЕНЕРГО-ПРО-Електроразпределение" без електричество са клиентите в 242 населени места - в районите на Добрич, Силистра, Шумен.

В рамките на дружеството авариралите електропроводи са 68, екипите, които работят за отстраняване на авариите са 114. Снощи, в 17:45 часа в столицата, аварира магистрален топлопровод на територията на Люлин – микрорайони 3, 4 и 5. В 02:00 часа аварията е отстранена и е възстановено топлоподаването към 330 абонатни станции. 

Министърът на енергетиката в оставка призна, че лошото време е причина за авариите и работата по отстраняването им ще продължи през целия ден.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ЗИМНАТА ОБСТАНОВКА!