Много хора, които са ваксинирани, подсилени с бустерна доза или са преболедували COVID, и са бесни, че са заразени. Те вече не вярват нито на лекарите, нито на президента Джо Байдън.

Доктор Марк Сийгъл е клиничен професор, водещ на медицинско предаване в нюйоркско радио и медицински анализатор на Fox News. Той споделя за част от своята практика пред New York Post.

Какво казвам на моите пациенти, които се чувстват разочаровани, че са заразени с Омикрон, въпреки че са направили три ваксинации?

Няколко от моите пациенти дойдоха при мен разочаровани, че ги агитирах да си сложат две дози от ваксините, а после и бустер.

От една страна, мога да ги уверя, че техните ваксини не са били пропилени - по-малко вероятно е да се разболеят тежко от COVID след ваксинация. Мога да им кажа, че макар да ми се искаше да не са заразени с Омикрон, сега са защитени и срещу по-опасната Делта. Целият имунитет, независимо как го получиш, има значение.

Експертите се чудеха дали много по-леките симптоми на Омикрон са резултат от естествено по-лек вирус, пациенти с имунитет чрез преболедуване или ваксинация или комбинация от трите. Разбира се, има индивидуални вариации в зависимост от основното заболяване и имунния статус, но повечето учени са съгласни - колкото повече имунитет от всякакъв вид към COVID, толкова по-добре.

Множество проучвания показват, че Омикрон засяга горните дихателни пътища много повече от белите дробове, въпреки че е много по-преносим от всеки друг вариант. Точно това се случи в по-късните етапи на пандемията от испански грип от 1918 г., според Джон М. Бари, автор на книгата "Големият грип: Епичната история на най-смъртоносната чума в историята".

Няма гаранция, че същото ще се случи и сега, но би трябвало нашите лидери в общественото здравеопазване да направят сравнението, а не само да се насажда страх.

Манията за тестване и изолация е контрапродуктивна, не само защото ни липсват лесно достъпни домашни тестове, но и защото вирусът вече е почти навсякъде, а изолирането, ако не сте болни, не намалява количеството на вируса, циркулиращ в общността.

Повечето американци признават, че Джо Байдън е прекалил с обещанията за ваксината. Ваксините имат две основни цели: да предотвратят разпространението и да намалят тежестта. И въпреки че иРНК ваксините ясно намаляват тежестта на инфекцията, особено при скорошно усилване, те очевидно не предотвратяват разпространението. Това прави аргументите на властта неубедителни - защо да налагате ваксина, която не предотвратява разпространението на вируса?

Д-р Какото Ивазаки, световноизвестен имунолог в Йейл, ми каза, че работи върху ваксина за предотвратяване на инфекцията като блокира усвояването в носните проходи. Това може да е ваксина, която си струва да бъде наложена на определени групи в името на обществената безопасност, но до нея остават най-малко няколко месеца.

Междувременно единственото, което имаме, е жестоката реторика срещу неваксинираните и последствията от свръхобещаването на животоспасяваща ваксина от фармацевтичните компании, медиите и политиците.

И обществеността не вярва на нито един от тях - или, в този смисъл, на лекари като мен, които са били на фронтовата линия, спасявайки животи, но след това твърде често вдишват догмата на упрека.