Темата за т.нар. Истанбулска конвенция отново разпали страстите в ефир. В предаването „Още от деня“ по БНТ тон си повишиха политологът доц. Румяна Коларова и юристът д-р Борислав Цеков.
„Конвенцията е за насилие и нищо друго“, настоя Коларова.
 

„Ако управляващите пристъпят към опит за ратификация на конвенцията, това ще е политическо самоубийство“, заяви Цеков и добави, че ако не го направят, рискуват критика от Запада за това. „Но те трябва да си дадат сметка, че се избират единствено от българските граждани“, добави той.
 
„Това, което виждам в ракцията на конвенцията е елемент на хибридна атака“, посочи Коларова. „Паралелно с джендър идеологията се говори за либерализма като гнила идеология, говори се за демокрацията като гнило общество“, добави тя.
 
„А нима не може да има критично мнение към либерализма, това е новият комунизъм, който не може да се критикува ли? Така, както едно време номенклатурата бяха свикнали“, контрира Цеков.
 
„Не само критично, а унищожително критично към неолиберализма. Защото това, което правят в момента джендър идеолозите, т.нар. соросоидни либерали, които ги има и в САЩ, и навсякъде, и у нас, те изкривиха понятието „либерализъм“, който беше доктрина на свободата, на правата на човека и приеха неолиберализма като една доктрина на социалното инженерство, на държавата, както е с Истанбулската конвенция, която с регулации ще бърка в душите на хората, ще им казва как да говорят, ще налага полова неутралност“, добави Цеков.
 
„Тук сега подредихте 10 фрази, които са дежурни фрази и са асболютно лишени от съдържание“, каза политологът.
 
„А вие говорите с опорните точки, които не ви отиват на позицията, защото да ми говорите за Русия и хибридна война, когато обасъждаме тая конвенция, е несериозно. Все едно аз да ви кажа, че вие говорите от името на Сорос“, възмути се юристът.
 
Двамата така и не успяха да стигнат до консенсус заложена ли е наистина джендър идеология в конвенцията или не.