Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов хвърли бомба в кулоарите на Народно събрание (НС). 

„Аз на времето участвах, когато се правеше председател на ЕП и ЕК. Тогава за България бе оставена квота за жена с много хубав ресор.

Днес решихме да издигнем за еврокомисар Илиана Иванова*– много познато лице в Брюксел.

Имахме още няколко кандидата, които бяха достойни, но партията застана зад нея“, призна Борисов и допълни:

„Естествено, че еврокомисарят требва да е от партията, която е победител в изборите у нас“.

„Докато нещо не е договорено, то нищо не е договорено“, каза Борисов.

„ЕК ще прецени кой да е българският еврокомисар, но нашият кандидат е по-добър“, допълни той във връзка с новината, че Даниел Лорер от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) ще е кандидатът им за еврокомисар.

Той коментира и темата за това дали ще даде ДНК материал, за да се провери дали има дете от моделката Борислава Йовчева.

За чужди деца да давам проба! Я престанете! Айде да взимаме проби за всички деца в София! Вие за вашите деца давали ли сте проба.

В последните 2-3 седмици за пореден път някой, който иска да прави политическа партия, започна да се занимава с Бойко Борисов. Говоря за Иван Гешев.

Видно и очевидно е, че Гешев тръгна да прави партия, нападайки мен и Кирил Петков“, допълни той.

„Те избраха министри, зам-министри, сменят всичко. Не ни питат – ако искат. След осем месеца ще е обратното.

Сега се връщаме към думите им, че те искат да управляват ,а всички комисии да са наши“, каза лидерът на ГЕРБ във връзка с избора му за член на комисията по външна политика и избра на негово място Бойко Борисов

Междувременно от пресцентъра на ГЕРБ изпратиха официална информация за Илиана Иванова:

Членът на Европейската сметна палата Илиана Иванова е предложението на ГЕРБ за български еврокомисар. От 2022 до момента Иванова е и председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП. Иванова е била три мандата председател на Втори одитен състав, отговарящ за "Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване".

Илияна Иванова е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа. Председател е на комитета за контрол на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възстановяване и устойчивост.

От 2009 до 2012 година е била член на Европейския парламент,  като е избрана за заместник-председател на комисията по бюджетен контрол и като член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. От 2007 до 2009 година е член на Столичния общински съвет. В периода 2004-2006 година е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, САЩ.

През 2004 година Илиана Иванова защитава MBA в глобалното управление от Thunderbird University,  Arizona State University, Аризона, САЩ. През 1999 година получава магистърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. Владее английски, френски ,немски и руски език.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук