На срещата с Ердоган ще поискаме да продължим приятелските, междусъседските добри отношения. Взел съм и неговия приятел, Вежди Рашидов. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който тази вечер ще се срещне с президента на Турция Реджеп Ердоган.

"Отивам на приятелска вечеря с мой приятел", каза Борисов във връзка с предстоящата среща с турския президент. "Не мисля, че отношенията ни с Турция са заплашени, но отивам, за да кажа добра дума. Колкото и да завиждат някои, то някой има заслуга за това, че сега на границата ни не се повтаря ситуацията с тази по гръцко-турската граница", добави той. 

Години наред с нашата братска държава Гърция водим балансирана мигрантска политика. В Александропулис разговаряхме в детайли за ситуацията в региона. Имаме много добри отношения и с нашата съседка Турция.  

"Конфликтът между нашите съседи (Турция и Гърция) е налице. Дойде време да пожалите и мен – виждате, че не е лесно.

Последните дни разговорите, които проведох са поискани от моите колеги. Разговарях с Макрон, Меркел, Ердоган, Мицотакис и др. Конфликтът близо до нас влияе, но въпреки това имаме перфектни отношения между граничните служби. Конфликтът в Сирия е голяма бомба за бъдещето на икономиката и туризма и растежа. Бяхме свикнали на нулева миграция, а плюс коронавируса нещата могат да станат драматични", каза още Борисов.

По думите му ще бъде голяма грешка, ако изкараме армията срещу мигрантите. "Като европейци и хуманисти нас ни боли да гледаме как подмятат тези хора", каза той. Според него е нужно военните действия в Сирия да спрат.

Борисов каза още, че ще иска от Ердоган защитни облекла, с които да работят медиците ни във връзка с разпространението на коронавируса. Два милиона маски пък ще бъдат доставени в страната ни от Холандия.

„Утре ще имаме прекрасна новина в 9.30 – от дълго време работим с руското ръководство по финансово издържани теми“, разкри още министър-председателят.