След като в интервю на БЛИЦ с евродепутата от левицата Петър Витанов самият той заяви, че според него бившият заместник-министър на туризма и понастоящем Президент на европейската лига за икономическо сътрудничество Бранимир Ботев е най-подходящ за поста "министър на туризма", потърсихме Боев за отговори на въпроси, които касаят бъдещето на България и политическата ситуация у нас. 

-Г-н Ботев, минаха и третите избори за тази година. Ще има ли най-накрая  правителство?
-Много се надявам да има редовно правителство колкото се може по-скоро. Впрочем и това искат преобладаващата част от българските граждани. В ноемврийското изследване на Европейския институт за стратегии и  анализи 51 процента от българите посочиха, че искат редовно правителство от експерти, подкрепено  от  колкото се може партии в НС.

Половината от очакването на хората е на път да се случи, 4 партии ще имат коалиционен кабинет. А доколко ще е експертен, предстои да видим!

-Продължаваме промяната като мандатоносител включват много нови лица сред бъдещите министри, ИТН също, но пък от ДБ и особено от БСП изпратиха много "стари лица" на преговорите, какво очаквате от бъдещото правителство?
- В политиката е като в спорта - има можещи и неможещи, а не млади и стари! Разбира се младостта е заявка за нови идеи, иновации, реформи, конкретно от ПП заявиха изискването за почтеност като задължително условие за участие в управлението, което генерира позитивни очаквания. Мисля, че времето на партийните функционери, като "дялани камъни" за министри, приключи.

Новото време, с неговата динамика, технологии и глобални предизвикателства изисква и нови управленци. Технократи, динамични десижънмейкъри, експерти, за които резултатите и сроковете са водещи, а не политическите цели и партийната дисциплина. Кирил и Асен имат историческа възможност. И отговорност да не я пропуснат! ПП още не са партия, а проект и в това им е шансът. Министерство на държавните предприятия звучи  немодерно, дори архаично и препраща към друго време и друг строй.

-Евродепутатът от левицата Петър Витанов ви посочи като най-подготвения за министър на туризма. Разбрахме, че министерството на туризма отива към БСП. Но вие сте безпартиен. Все пак готов ли сте да поемете тази отговорност?
-Благодарен съм за оценката на г-н Витанов, но не е имало официално предложение към мен, а и честно казано не бих приел. 

-Защо? Вие вече сте отговаряли за туризма в няколко правителства,  а имате и личните контакти с най-големите международни инвеститори?
-Имам своите дългосрочни ангажименти към Европейската Лига за Икономическо Сътрудничество и мисля, че от тази позиция мога да бъда също полезен на страната си. Всички българи, които сме на международни позиции трябва да работим за България. Иначе туризмът ни е в толкова критично състояние, че само с усилията на бъдещия министър на туризма не може да бъде спасен. Който и да е той. Трябват усилията на цялото правителство. Необходимо е разбирането, че туризмът не е начин за прекарване на свободното време, а стратегическа, устойчива индустрия за България.

Една от трите индустрии генериращи свежи финансови потоци за страната. И не само като кеш срещу предлаганите услуги, а като генерираща външни инвестиции индустрия с огромен инвестиционен потенциал. Ако зависеше от мен бих закрил министерството на туризма в този му вид и бих предложил създаването на министерство  на Туристическата индустрия и националната реклама. Защото освен всичко друго туризмът трябва да е привлекателното лице и посланието, което една страна показва, а не това на министъра. Преди 7 г. тази индустрия съставляваше почти 14% от БВП на страната, сега е 8.5%. Всички съседни балкански страни имат устойчиво по-голям ръст от нас и по-висок доход от турист. Ние предлагаме най-евтиния продукт и получаваме най-ниския доход от турист за нощувка.

Защо? Пандемията и кризата са еднакви за всички. Значи става въпрос за системен проблем, свързан с лошо управление, липса на адекватни решения и стратегия и тежко усещане за корупция! Крайно време е политиците да излязат от туризма и да дадат път на експертизата, а самата индустрия да стане привлекателна за големите международни инвеститори, вместо за плажните концесионери!

-Какви са основните приоритети на Европейската Лига за България и региона? 
-Миналата седмица чествахме 75 г. от създаването на Европейската Лига. Г-жа Урсула фон дер Лайен лично поздрави Лигата с много емоционално приветствие. Поради наложените мерки и ограничения в Брюксел, се наложи в последния момент да канцелираме форума на място и да проведем Конференцията в дигитален формат.

Конкретните приоритети за България са: подкрепа на Инициативата "Три морета" и по специално проекта за магистрала Истанбул-Бургас-Варна-Констанца, като интермодална логистика, обединяваща 3 вида транспорт с 4 международни пристанища и летища, работа по международния проект съвместно със Световната организация на Лозата и виното и създаването на неин филиал към УХТ в Пловдив плюс включването на УХТ в магистърските програми на Организацията, съвместно с Университетите в Монпелие -Франция, Мадрид-Испания и Дейвис-САЩ; стартиране на Мониторингова програма за прозрачност и граждански контрол над действията на Местните власти и администрация и др.

Интервю на Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ