Британският съд се е произнесъл по връщането на Димитрина Калайджиева, която е една от обвиняемите за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Въпреки това решение, законът там позволява на българката да обжалва това решение, което нашенката е направила. Това съобщи за Агенция БЛИЦ адвокатът на родителите на покойната Георгиева.
Така вероятността делото да стартира за определената дата 15 декември е минимална, тъй като най-вероятно няма да е приключило обжалването на решението за екстрадация. "Британското правосъдие се счита за изключително тромаво, което най-вероятно ще доведе до това, че делото няма да тръгне", прогнозира адвокат Сотирова.
Младата и перспективна адвокатка Надежда Георгиева беше открита мъртва в дома си в столичния квартал "Стрелбище" на 28 февруари 2000 година. Тялото на жертвата е жестоко разчленено, след като се предполага, че убиецът е действал с остър предмет (най-вероятно сатър). Веднага след убийството, за което сега са подсъдими трима души, Димитрина Калайджиева е подложена на разпит пред детектор на лъжата. Машината я определя като виновна, но тя твърди, че тогава срещу нея е използван сериозен психически натиск. Веднага след това подсъдимата заминава за Великобритания, като прокурорите смятат, че Димитрина е напуснала страната с фалшиви документи. След дълго издирване от Интерпол, което впоследствие е прекратено, нашенката е спипана от британските власти, които я пускат под гаранция от 20 000 паунда. Пред родния съд до този момент се явяват само другите подсъдими - съпругът й Пламен Калайджиев и бизнесменът от Ямбол Орлин Аврамов.
Делото нашумя и с това, че свидетели заявиха пред съда, че физическият убиец е бившият главен прокурор Никола Филчев, с който младата адвокатка е имала лични отношения.
Милан Николов, БЛИЦ