Преди началото на новия зимен сезон испанското онлайн-издание „Неваспорт” помества на страницата си публикация, в която се казва, че около 90 процента от собствениците на жилища в българските зимни курорти са чужденци.
80% от собствениците на жилища в българските зимни курорти през 2006-та година са били британци и ирландци. Година по-късно ситуацията изглежда съвсем различно – 38% от притежателите на жилища в близост до зимни спортни съоръжения са били руснаци и едва 37% британци. Днес между 70 и 80 процента от собствениците на имоти в българските зимни курорти са руснаци, чехи, както и българи. Ирландците и британците са едва 20%.

Не е тайна, че икономическата криза във Великобритания се е отразила зле и на онези, които желаят да закупят втори дом в чужбина. Всъщност в момента британците биха имали трудности да направят това в която и да било страна, четем в публикацията. Точно поради тази причина големите спекулатори търсят други „горещи точки”.

В момента агенциите за недвижими имоти дори предлагат отстъпки между 8 и 12 процента за жилища с цена между 45 000 и 90 000 евро, отбелязва изданието.
Спадът в търсенето на жилища в България от страна на британците обаче не се отразява зле на пазара в страната. Агенции за недвижими имоти със седалища в Русия отбелязват, че България е изместила Испания и Черна гора като фаворит на руснаците. Те предпочитат България, защото за тях страната е по-близо от Испания например и е идеална за семейна почивка. Освен това в българските зимни курорти се очакват и много инвеститори от Персийския залив, тъй като султанът на Оман е най-големият акционер в Боровец.

Очаква се много граждани на Оман да закупят жилища в страната, след като проектът Боровец бъде завършен.

Изданието посочва още, че гръцката фирма ГЕК е инвестирала 72 милиона евро само на 10 км от Боровец. Имайки предвид липсата на условия за практикуване на зимни спортове в Гърция и благодарение на близостта на страната до България, местните брокери очакват много гръцки клиенти, пише в заключение „Неваспорт”. /ДВ