Най-големите букмейкърски платформи за футболни залози обявиха прогнозните си коефициенти за резултата от местните избори. Парични залагания може да се правят за София и Пловдив, а ориентировъчно коефициентите показват, че кандидатът на ГЕРБ и СДС за София Йорданка Фандъкова ще спечели с 54 процента срещу 46 процента за независимия кандидат Мая Манолова (БСП).


Специалистите уточняват, че това ще са вероятните проценти на балотажа идната седмица, пише "Труд".

Не се очаква значителна промяна в коефициентите от залозите за кметските избори, прогнозират букмейкърите.

В момента Фандъкова е с коефициент 1,56 в Уинбет, а Манолова – 2,05. Преди няколко дни коефициентите на Фандъкова и Манолова бяха твърде близки, съответно 1,74 и 1,85. Това означава, че шансовете на Манолова са спаднали с 0,20 пункта. За победа на досегашния градоначалник на София Йорданка Фандъкова са и прогнозните коефициенти на Ефбет.Там залозите са съответно с 1,50 и 2,10 коефициенти. За останалите кандидати коефициентите се вдигат рязко, което означава, че са много малки шансове за пробив.

Подобно е положението и във Пловдив, където фаворит се очертава Здравко Димитров (ГЕРБ) с 1,50 коефициент и от двете платформи за залози. С коефициент 2,00 – 2,15 пък е опонентът му от ВМРО Славчо Атанасов.

И за двата града букмейкърите дават невъзможна победа за друг кандидат извън изброените в четирима в таблиците. Подобно събитие те определят с 20 коефициент. Коефициентът на Ангел Джамбазки (ВМРО) за София е 8,00, а за кандидатът на БСП в Пловдив Николай Радев – 6,00.

Около 7000 гласа ще осигуряват място в столичния общински съвет (СОС) на предстоящите местни избори на 27 октомври. Креслата в СОС са 61. Прогнозата е гласуващите в София да са около 450 000 души.

Почти сигурно е, че с преференции няма да могат да бъдат измествани единствено водачите на листите, тъй като всеки вот, в който няма отбелязана преференция се брои за предпочитание към първия в листата. Минимум 7% от гласуващите за листа ще са необходими за да се премести един кандидат на по-предна позиция.

Голямата интрига в битката за общински съветници в столицата е колко места ще отвоюват от ГЕРБ. В досегашния местен парламент те имаха 30. Според различните социологически прогнози местата им в новия СОС ще са между 21 и 27.

БСП сега са представени със 7 съветници, проучванията показват, че в следващия ще имат между 11 и 15. Очаква се ВМРО да удвои своите в СОС – сега те са трима. Реформаторския блок имаше 11 представители, сега СДС играят с обща листа с ГЕРБ. Според социологическите проучвания „Демократична България” би могла да вкара между 5 и 8 съветника.

Останалите места ще бъдат поделени между другите участници в надпреварата. Прогнозите са в СОС да влязат между 7 и 9 партии.