За полицейско насилие, породено от искане за легитимиране на полицаи, разказа бившият кандидат за депутат от "Демократична България" Виктор Иванов във Facebook.

Към публикацията си Иванов е прикачил и видео, на което се вижда как двама полицаи го дърпат и бутат, както и събарят друг мъж на земята. 

Случаят е от нощта на събота срещу неделя в подлеза на НДК. Иванов обяснява, че докато е с приятели, двама полицаи искат да ги обискират. Тогава бившият кандидат-депутат иска от тях да се легитимират и да обяснят какво налага да се направи обиск. 

"Двамата полицаи започнаха да се държат много и ненужно агресивно. Отново помолих да се легитимират, изтъквайки, че такъв е законът и те го знаят.

Предложих да отидем в 4-о РПУ и да направим обиска там, което доведе до по-високи нива на агресия и крясъци: "Не ми казвай какво да правя, вади всичко от джобовете", пише още Виктор Иванов.

Той допълва, че двамата униформени са опитали да го наблъскат в патрулката, паркирана наблизо. Тогава Иванов предложил да се легитимират, след което сам да влезе в полицейския автомобил, но получил отказ. Наложило се полицаите да извикат още петима униформени. 

"Докато съм с белезници се оказва, че съм нападнал физически старшията и съм го ухапал по глезена, за което той си бил извадил медицинско в МВР болница и щял да ме съди. Същата МВР болница, в която пребити от МВР млади хора излизат с документи, че нямат драскотина", пише още той. 

На видеото, споделено от него, се чува как полицай наистина казва: "Тоя ме ухапа". Докато мъж пита пита униформените защо не се легитимират, един от полицаите го събаря на пътното платно, по което преминават коли. 

"В самото 4-о РПУ и двамата продължиха да отказват да се легитимират, което е записано на техните камери. На първия час ми беше показана значка със счупени/липсващи номера. Питах ги защо репресират граждани - МВР било репресивен орган. И двамата бяха на по 27-30 години", пише Виктор Иванов.

По думите му двамата му приятели не са били претърсени.

Кандидат-депутатът се надява униформените да бъдат наказани, а "в най-добрия случай - уволнени".

МВР: Образувани са дисциплинарни проверки срещу полицаите 

Образувана е дисциплинарна проверка спрямо полицаи, заяви на брифинг началникът на 4-о Районно управление в столицата Кристиан Тонев.

По думите му мъжът е бил в компания с още двама души и видимо е личало, че са употребили алкохол. Единият казал на другите, че в него има марихуана, която ще изпуши вкъщи. Заради това намиращите се в близост полицаи решили да му направят проверка.

Началникът на 4-о РПУ е категоричен, че колегите му са се легитимирали. Той допълни, че на всеки гражданин може да бъде извършена проверка.

Мъжът, на когото полицаите искали да направят обиск, отказал да съдейства и започнал да обижда униформените. Заради това той е арестуван, но при опита да бъде качен в полицейския автомобил, мъжът станал агресивен, отказал да се подчини и ухапал единия полицай по коляното. По случая има образувано досъдебно производство, каза още Тонев. 

Преди брифинга от районното излезе арестуваният Виктор Иванов, който обясни, че е спорил с полицаите около 15 минути, а после е арестуван.

Иванов обясни, че е арестуван заради твърдението, че е ухапал полицай. Мъжът допълни, че ще обжалва заповедта си за задържане, като уточни, че при обиска у него не е открито нищо незаконно.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук