Месото, яйцата, супите и кремовете са най-рисковите храни през лятото. Това коментира главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Фокус.
„За вирусите няма никакво значение каква е храната. Ако те са попаднали в нея, рискът съществува. По-скоро при бактериалните инфекции като дизентерия, салмонелоза, ентероколити има опасност при някои храни. Специално при салмонелозата миналата година имахме един-два тежки вирусни взрива във варненско. Най-вероятно ставаше въпрос за пилешко месо”, припомни д-р Кунчев.

Той определи яйцата като по-рискова храна, както и супите и кремове. „Колегите от БАБХ не позволяват през летния сезон да се използват сурови яйца за застройки и сладкарски изделия”, добави държавният главен инспектор.

Попитан къде в страната са най-високите нива на заболеваемост, д-р Кунчев отговори, че картината бързо се мени, но има усложнена епидемична обстановка в ромската махала в кв. „Боровец” в Кърджали, както и във Велинград и Варна. 

По думите му всяка седмица има промяна в заболеваемостта в отделните райони и разпространението е навсякъде. „Илюзията, че това е само по Черноморието, не отговаря на истината, тъй като имаме случаи в цялата страна”, каза още д-р Ангел Кунчев.