Как да се предпазим от есенните вируси и препоръчва ли се поставянето на ваксините като мярка за това - темата в Сутрешния блок на БНТ коментира доц. д-р Ангел Кунчев, Главен държавен здравен инспектор.

Активност на вирусите на практика няма в момента, обясни Кунчев. По думите му, най-удачното време за имунизация е от месец октомври до края на годината.

"Не можем да търсим 100% гаранция, че всеки, който се е имунизирал няма да прекара някаква по-лека форма на заболяването", заяви Кунчев.

Много са ниски процентите в използването на противогрипна ваксина - у нас те са между 3 и 4%, допълни специалистът.

Той обясни, че бременните жени могат да бъдат ваксинирани без риск за здравето им.

"Моят съвет е винаги това решение да се вземе в съответствие с наблюдаващия лекар и все пак, да се избягва първия триместър, когато най-активно се формира плодът", каза още Кунчев.

Счита се, че няколко месеца след раждането децата имат защита, така че общоприетата граница е над 6 месеца, обясни д-р Кунчев относно възрастовата граница за ваксинация при най-малките. За хората с автоимунни заболявания е нужно категоричното мнение на специалист.

"По принцип важи факта, че ваксините трябва да се правят на фона на добро здраве", добави той.

Относно епидемията от морбили у нас д-р Кунчев съобщи, че все още има по 3-4 случая седмично, но след извънредната имунизация броят на заболелите е намалял драстично.