Не за всички алергични хора ваксините крият риск. Опасност има при хората с тежки алергии. Това заяви пред Bulgaria ON AIR алергологът д-р Тихомир Мустаков.

"Това е стандартна препоръка за всички имунизации. Става въпрос за помощните вещества във ваксината, които до момента не са оповестени и затова не можем да правим тест за алергии", обясни д-р Мустаков. 

Той посочи, че в тежките алергии влизат шоковите реакции, както и тежките астми.

"Алергичните реакции могат да бъдат бързи и бавни. Има как да бъдат тествани, стига да знаем какво да тестваме. Трябва информация за съдържанието на ваксината, за да бъде тествана за алергии", разясни алергологът.

По думите му листовките със страничните реакции към ваксините ще бъдат достатъчни.

"Анафилактичен шок в медицинска среда може да бъде овладян. При всички случаи се препоръчва да има време за овладяване на алергичен шок при поставяне на ваксина - тежка алергична реакция се очаква да протече до втория час. Ако човек я получи на улицата, може да е фатална и да си остане там", отбеляза д-р Тихомир Мустаков.

Той добави, че е възможно да има промяна в състава на всички ваксини.

"Всеки препарат се променя във времето. Естествено е да еволюира, защото дори тези, които са минали всички тестове, не могат да обхванат страничните ефекти на цялата популация", смята алергологът. Според него масовото имунизиране в страната ни ще е затруднено.

"80% ще трябва да бъдат имунизирани, но тоталното имунизиране в България е доста затруднено заради културни различия. Но и другите страни като САЩ също имат раздвоение около ваксината, така че не бива да се смята, че България е назад. Трябва първо да бъде обслужването на рисковите хора", каза още д-р Мустаков.