Д-р Петър Берон от Националния природонаучен музей, където 20 години е работил с Боян Петров, определи алпиниста за един от върховете на нацията ни. "Райнхолд Меснер, най-големият алпинист, който първи изкачи 14-те осемхилядника, специално го поздрави за това, което извърши. Боян Петров е герой", каза д-р Петър Берон в ефира на Bulgaria ON AIR.
Ученият от Националния природонаучен музей разказа също, че българският алпинист е бил наричан от един от шерпите, който участва в издирването на Петров, "Джентълмен на планините".

Д-р Петър Берон увери също, че в природонаучния музей ще има кът, който ще се посвети на работата на Боян Петров и призова такъв да бъде направен и в Музея на българския спорт.

Режисьорът Георги Торнев, който се запознава с Петров през 2014 година, когато прави филм за него, сподели, че алпинистът правеше това, което обича, по най-добрия човешки начин.

"Аз продължавам да не говоря за него в минало време. Не е хубаво да закачим Боян на стената на един портрет и да напишем някакви героични неща отдолу", каза режисьорът.

По думите му животът на алпиниста е показал нещо много просто, което може да върши работа за всеки. 

"Да имаш цел, която да я постигаш с абсолютно всички средства, които имаш, във всичко, което правиш", категоричен беше Георги Торнев.