Днес е последният ден, в който се провежда спасителната акция от китайска страна. Китайските спасители ще проверят места, които сме забелязали на сателитната снимка, които не се виждат добре, в сянка са. Това каза пред bTV приятелката на алпиниста Боян Петров Радослава Ненова.
 

Целта на днешната акция е, ако има отклоняване от маршрута от страна на Боян, издирващите да огледат и тези места.
 
„Може просто да е хлътнал в скрита от снега цепнатина, което се случва много често. Има различни начини, които могат да те спасят от пропадане. Но така или иначе не можем да знаем какво се е случило“, посочи Ненова.
 
Според нея, ако Боян се е скрил заради бурята, досега вече е трябвало да слезе.
 
„Сега шансът е толкова минимален… Като не знам какво се е случило, не съм аз Господ да раздавам шансове на хората дали ще живеят или не“, каза Ненова.
 
„Хванала съм се за надеждата, не за факти“, добави тя. Радослава каза, че вече почти не може да спи.
 
„Със сигурност знаех, че много хора го харесват, но сега аз денонощно получавам съвети, съобщения, всякакви варианти на помощ“, призна жената до изчезналия алпинист.
 
„Опитвала съм се да си представя къде е, какво прави, дали усеща, дали чака. Според мен в неговото съзнание в такива моменти – прехвърляш си неща, които може да са станали. Не мисля, че го е било страх. Той не се страхува в планината. На нас ни изглежда опасно, но той там си беше щастлив. По-скоро му липсват хората“, смята Ненова.
 
Тя получила подкрепа от Симоне Моро – опитен алпинист и участник в много тежки спасителни операции
 
„Хората виждат нещо като Биг Брадър – гледат, коментират, включват се изключват се. Но реално помощ идва от тези, които знаят за какво става въпрос“, каза Ненова.
 
Тя изключи диабета на Боян като причина за неговото изчезване. „Без инсулин може да остане жив достатъчно дълго“, обясни тя.

Радослава се зарадвала изключително много вчера, след като непалците приключили мисията си, но китайците обявили, че и днес ще продължат търсенето. "Това ми подари още един ден надежда", призна тя. 

"На детето споделям истината. Няма как да не я споделя. Той също отказва баща му да не се върне", каза още Ненова. 

„Със сигурност с детето искаме да отидем до базовия лагер по някое време. Аз не се сърдя на планината“, заяви Радослава. Той добави, че не се сърди и на Боян.