Отварянето на заведенията е грешка и това може да доведе до увеличаване броя на заразените с коронавирус. 

Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ д-р Александър Симидчиев, но все пак признава, че дългият локдаун също крие своите рискове. 

"Въпросът е кой е по-малкият риск. Със сигурност твърде дълъг локдаун има свои рискове. Но и не оправдавам, че се разхлабват мерките.

Болницата, в която работя, започва да се пълни, определено има възраждане на пандемичния процес. 

Нашият щит е доста мъничък, изисква се поне 70-80% да са преболедували или поне да се ваксинират", заяви още д-р Симидчиев.

"Дай Боже да се справим, виждаме, че този вирус е особен в много отношения, не вярвам да затихне в близките два, три месеца. 

Искрено се надявам да не стигнем стария пик. Рисковете са дали да направим голям пик или разлят и така да се спасят животи, това зависи от нас.

Ако сега, например, се юрнем по заведения, нещата много бързо могат да се върнат както преди. Заведенията или ядем или пием - и за двете не можем да носи маски, затова и рисковете от разпространяване на заразата са 40% по-големи", твърди пулмологът.

Той коментира и темата с ваксините:

"При всички положения ваксинирането можеше да е много по-подредено. Конкретно за ваксинациите имахме план и беше добре той да се изпълнява. Зелените коридори бяха прибързано решение, защото заради тях свършиха ваксини за групи, които ги очакваха."

Д-р Симидчиев отказа да коментира темата с неговото кандидатиране за депутат и не разкри коя е партията, която ще го включи в листите си: "Не аз избрах партията, а тя избраха мен. Поканиха ме.

Според мен колегите от партиите така или иначе видяха, че темата здравеопазване е ключова и стратегическа, тя е и елемент на националната сигурност. Трябва да има и хора, които разбират от здравеопазване, за да може правилата в медицината да бъдат спазвани", заяви д-р Симидчиев.