Депресията е опасно нещо, което може да рефлектира върху здравето ви в дълготраен план. По-интересното е, че тя може да покоси не само хората, а и животни. Например домашния ви четириног любимец. Депресията при кучетата не е рядко явление и тя може да се появи при осезаема смяна на нещо от неговия живот – смяна на мястото, на стопанин, загубата му и т. н. Как да разберете дали вашият любимец е депресиран?

Наблюдавайте за следните промени в поведението му:

Промяна в апетита

Досущ като при хората, депресията води до загуба на апетит и при кучетата. Някои може дори напълно да спрат да се хранят! Това веднага ще се отрази на теглото им. Ако забележите, че то рязко спадне, не се колебайте да посетите ветеринар.

Как да избегнем есенната депресия?

Промяна в навиците на сън

Кучетата често спят повече, когато са депресирани. Някои собственици на домашни любимци прочитат това като знак за летаргия и се опитват да накарат любимеца си да участва в повече активности. Ако кучето ви не реагира на окуражителните ви тактики, се консултирайте със специалист.

Загуба на интерес

Друг симптом на депресията при домашните любимци е загубата на интерес към активности, които харесва.

Внимание! Модерна диета за отслабване съсипва психиката на тийнейджърите

Избягва контакт с хора и животни и се крие

Кучетата са социални животни и обичат компания. На практика те са най-щастливи, когато са заобиколени от своите стопани и получават нежност от тях. Ако вашият любимец започне да избягва ласките ви и дори не поглежда към друго куче или човек, потърсете незабавно лекар.

Какво да направите

Ако забележите някой от изброените симптоми, не губете време, а заведете кучето си на ветеринар. Уверете се, че тези симптоми не са свързани с някакво физическо заболяване или дискомфорт. Бъдете търпеливи и се опитайте постепенно да го върнете към предишните му навици.