Напоследък случаите връстник да убива връстник по особено жесток начин зачестиха. Вероятно едно от най-тривиалните обяснения за това е агресията, която е станала част от живота, пише Фани Чоджумова в "Новинар". А също така и злобата, която таим дълбоко в себе си.
За съжаление не спортната злоба, а истинската, която кара някои млади хора да превъртяват дотам, че да посегнат на най-близкия си приятел и не само да отнемат живота му, а да го направят по възможно най-зверския начин. В случая става дума за умъртвяване и след това разчленяване на труповете по особено внимателен начин, почти с хирургическа точност. За да е абсолютно сигурен извергът, че доскорошният приятел няма никога повече да бъде до него.

Третокурсничката от Икономическия университет във Варна Радостина Евтимова бе открита намушкана 52 пъти с нож в жилището на приятеля си Петър, което тя наглеждаше, след като момчето заминало за Великобритания да следва. Трупът на младата жена бе открит на 6 март в апартамента на Петър, а за зверското убийство бе арестуван състудентът на Радостина Георги Цветанов. Ужасно гадно е и това, че сестрата на Радостина – Теодора, открила трупа й.

Жертвата била обляна в кръв и само по бикини. Шокирана, Теодора викала: „Той (Георги) го направи, той я уби!” Състуденти на Радостина и Георги твърдят, че предната нощ са били заедно на дискотека „Тра-ла -ла” да празнуват 8 март. С компанията била и Теодора, но по-късно се разделили. Георги предложил на Радостина да я изпрати. Каква драма се е разиграла в апартамента засега не е известно. Знае се само, че

Радостина е влязла в чата към пет часа сутринта

а след това нямало вест от нея. Мълчал и мобилният телефон на момичето. Според приятелките на Радостина Георги навярно е бил дрогиран или пиян. Други техни близки обаче отричат момчето да се е дрогирало. Странно е това, че никой от съседите не е чул шум или викове от апартамента, в който Георги е клал Радостина. Синът на лидера на СДС във Варна Цанко Цветанов не е бил близък с жертвата, но бил от нейния курс - специалност управление на стопанството. Според състудентите Радостина била ангел, а Георги шумен купонджия. Те са в шок от случилото се.

Информацията, която имам по случая, е от медиите, затова не мога да го коментирам по никакъв начин, заяви в началото бащата на арестуваното за убийството момче. Гражданската ми позиция е, че правораздавателните органи – МВР, прокуратура, съд, трябва да си свършат работата, който и да е извършител на това престъпление. Трябва съответно извършителят или извършителите да понесат последствията, посочи Цветанов.

Странното е, че това изявление той направи на партийна пресконференция часове, след като узна, че синът му е замесен в жестокото убийство. Той твърди още, че синът му отрича да е участвал в кървавата вакханалия. Обяснението на Георги е, че името му се се забърка в особено жестокото убийство заради партийния пост, който заема баща му. Искат да го съсипят, казвало момчето на съкилийниците си. Най-близките хора на семейството също са шокирани. Те описват Георги като възпитан и добър младеж. Съпругата на лидера на СДС във Варна е журналистка.

Георги работел като репортер във варненския вестник „Позвънете”

и според колегите му се справял отлично с работата. Младежът даже сътрудничил на „Нова телевизия”. Дали Георги е истинският убиец на Радостина засега остава тайна. Предстои разследващите да съберат доказателства, които да издържат в съда. Засега единствената и много сериозна улика срещу обвиняемия е тази, че в мобилния му телефон е запазена снимка на жена, подобна на убитата Радостина. Това твърди прокурорът по делото Радослав Лазаров. Той допълва още, че у момчето са намерени лични вещи на убитата.

По времето, когато стана известно зверското умъртвяването на студентката от Варна, Софийският градски съд прекрати делото срещу Николай Арабаджиев, който бе подсъдим за убийството на своя 19-годишен съученик Атанас Атанасов на 20 май миналата година. Обвинителният акт бе върнат на прокуратурата за доразследване заради множеството грешки в него. Как е писан обвинителният акт за това дръзко убийство не е ясно, след като прокурорът е сбъркал даже местопрестъплението.

В него е посочено, че убийството е извършено в няколко столични квартала. Възможна ли е немарливостта на обвинителя да стига до такава крайност, когато става дума за отнемане на млад човешки живот? Ето какво всъщност се е случило на 20 май миналата година. В контейнер за смет в столичния квартал „Западен парк” в три чувала бяха намерени човешки останки на мъж с липсващи ръце и глава.

По окървавените дрехи бе установено, че това е тялото на 19-годишния Атанас Атанасов, който същия ден бе обявен за издирване от майка му. Разследващите открили, че следите водят към неговия съученик Николай Арабаджиев, който направил пълни самопризнания и ги отвел в местност на Витоша, където скрил главата, ръцете и гръдната кост на жертвата. Убийството е извършено заради спречкване и дълго събирана от убиеца неприязън, които той обяснил с подигравки на съученика си.

Трагедията се разиграла в апартамента на бабата на Арабаджиев. Разчленяването на трупа му е отнело около четири-пет часа, след което го държал в хладилник. Момчето действало със специално подбрани хирургически инструменти. На 19 май миналата година Николай извикал Атанас в жилището на баба си, която по това време била в чужбина. Разследващите установили, че главата на жертвата е била смазана с гира, след което Николай пробол тялото с нож 16 пъти.

19-годишният убиец мечтаел да стане лекар

и е притежавал завиден набор от лекарски инструменти за аутопсия. Съученици на убиеца го описват като затворен в себе си човек и странящ от родителите си. Друго дело за приятелство, завършило с убийство, разбуни духовете в Перник. На 10 октомври 2004 г. 17-годишният Кристиян Петров уби по особено жесток и мъчителен начин своя връстник и съученик Кристин Иванов. Кристиян Петров има присъда от 11 години затвор. Той трябва да изплати 100 000 лева кръвнина на родителите на жертвата.

Когато се случи ужасяващото убийство, двамата бяха на 17 години. Вече пета година Кристиян прекарва дните си зад решетките на затвора в Бобов дол. Как заспива вечер и дали сънува кошмарното време, в което уби и разфасова с прецизност на хирург тялото на приятеля си, не знаем.

Драмата се разиграва в апартамента на бабата на Кристиян, където момчето поканило приятеля си. Той ударил Кристин с брадва по тила, после прерязал гърлото му и най-накрая го разфасовал, като заровил останките в горичка над пернишкия стадион „Металург”. Разследващите откриват части от трупа на жертвата в хладилника на бабата. Заподозреният за това убийство Кристиян прави пълни самопризнания и води ченгетата до мястото, където са заровени частите от тялото на Кристин.

Трагедията на почерненото семейство на Кристин е много голяма, тъй като те живеят в близост до палача на детето им. Какво ще се случи, когато Кристиян излежи присъдата си и напусне килията, пита се непрестанно майката на убитото момче Емилия. Тя се тревожи за баткото на Кристин - Илиян. Емилия е твърдо убедена, че у нас законът не защитава жертвата а убиеца. Преди време семейството й, към което се присъединиха и други почернени родители, поиска промяна на чл. 63 от Наказателния кодекс, който се отнася до непълнолетните убийци.

Те поискаха той да се промени така, че непълнолетните, извършители на тежки престъпления, да понасят по-високи наказания от предвидените в НК. Писахме до кого ли не, но никой не ни обърна внимание, казва Емилия. Тя продължава да твърди, че убиецът не е бил сам, когато е извършил престъплението. Според нея в случая става дума за търговия с органи. Двамата бивши приятели са имали една и съща кръвна група. Казаха ми да спра да настоявам, защото не можело да се докаже.

Аз обаче питам защо органите на сина ми стояха във включен хладилник в необитаем апартамент. Никой не ми даде отговор за това, спомня си жената. В тези свои предположения тя се доближава до твърденията на бабата на Кристиян. Сигурно е, че не е бил той, защото съм го отгледала от пелени и не може да е извършил ужасното престъпление, в което го обвиняват, твърди Марица Димитрова.

Два месеца психиатрите са изследвали Кристиян в клиниката на четвърти километър в София. Младежът е бил адекватен, отговарял е на всички въпроси, свързани с убийството.

Във всички случаи, описани по-горе, подсъдимите са вменяеми. Не е известно обаче какво точно е имало в главите им, когато са посегнали на живота на приятелите си.
/БЛИЦ