Националната агенция за приходите (НАП) проверява физически лица, свързани с компанията NEXO, по списък, даден от прокуратурата. Установява се дали декларираните от тях доходи съответстват на имотното им състояние.

Такива проверки траят най-малко по 3 месеца и могат да бъдат удължавани, каза шефът на НАП Борис Михайлов на изслушване във временната парламентарна комисия по аферата NEXO, пише "Труд".

НАП обаче се занимава не с множеството фирми, които групировката е регистрирала в чужбина, а само с българското дружество „Ен Ди Ес“. То е проверявано 14 пъти, имало е 3 ревизии и после още една, установили големи задължения по ДДС, но към момента те са платени.

Депутатите изслушаха и шефа на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов, който обясни, че криптовалутите не са признати в Европа и България като финансов инструмент.

NEXO и нейни дъщерни дружества не са имали лиценз за търговия с банкови продукти и не са обект на регулация от КФН. Въпреки това в последните 3 години в комисията са получени 6 сигнала срещу групировката. Три от тях са препратени на БНБ, тъй като касаят даване на заеми срещу лихва, а един е насочен към НАП.

Всичките жалби са от чужденци, които смятат, че са загубили пари, защото не са били добре информирани за условията, преди да станат клиенти на NEXO.  

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук