Никой не спори за това, че трябва да възпитаваме децата в дух на толерантност. Това, което съществува като проблем в самата конвенция е, че нейният обхват е крайно неясен. Това е конвенция не за защита на жените, а за защита на жените на основание пол. Това обясни в интервю за БНТ бившият министър на образованието проф. Даниел Вълчев, който в момента е преподавател по право в Софийския университет, по повод Истанбулската конвенция.
„Ако някой упражни насилие над вас, защото сте жена, вие сте защитена. Но ако някой упражни насилие над вас, просто защото не харесва хората, вие не сте защитени по тази конвенция“, обясни Вълчев на водещата на предаването „Още от деня“.
 

„Ако логиката е единствемо да защитим жените, защо никъде в конвенцията не е защитена бременна жена или жената-майка? Тя не се ли нуждае от по-голяма защита? Българското законодателство и всички нормални законодателства й дават по-голяма защита. Но не и тази конвенция“, посочи юристът. „Няма защо да се правим, че това не е идеологически документ. Това е идеологически документ“, добави той.
 
„Големият въпрос е различен – може ли ние напълно да изключим биологията, когато се определят половете. Никакво значение ли няма“, посочи Вълчев. „Тук се поставят много въпроси – защо брак между двама, защо не между трима; защо не брак мъж с майка си, която не е в детеродна възраст, защо не баща с дядото – и двама не могат да родят деца...“
 
„Някой ще каже сега, че вие съвсем сте отишли в друга посока“, прекъсна го леко изчервената водеща. „Въпросът е биологичните характеристики на човека имат ли значение за обществото или нямат“, изтъкна Вълчев. И попита, ако нямат значение, обществата нямат ли никакви морални спирачки. „Аргументът, че така е в Холандия, за мен не действа“, заяви той.
 
Вълчев изтъкна, че няма никакво съмнение дали има „втори план“ в Истанбулската конвенция. „Защо трябва да има конвенция, която да защитава жените на основание пол? Не трябва ли да има конвенция, която да защитава въобще жените на каквото и да е основание? Аз няма, право да ви ударя, не защото сте жена, а въобще нямам право да ви ударя. Не би ли трябвало по същия начин да се третира всеки един по-слаб? Даже не е въпросът не е дали вие сте жена. Хората въобще не трябва да се удрят“, завърши Даниел Вълчев.