Зад ареста ми стоят корумпирани антимафиоти, заявява в собствения си сайт afera.bg Веселин Данов от ареста.
Както БЛИЦ съобщи, днес  Варненският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение “задържане под стража” на общинския съветник Веселин Данов. Днес той и още петима задържани, сред които и сина му Христо Данов, обжалваха решението на съдийския състав на Варненския окръжен съд от преди седмица. Заседанието и този път се проведе при закрити врата. Днес адвокатите на Данов представиха пред съдийския състав документ, който удостоверява, че клиентът им страда от редица заболявания, сред които е и двустранна дископатия.

БЛИЦ припомня, че на 16 септември Варненският окръжен съд остави в ареста варненския общински съветник Веселин Данов, който беше задържан заедно със сина си Христо Данов на 12 септември след полицейска акция срещу организирана престъпна дейност за склоняване към проституция и трафик на жени.
Веселин Данов каза пред журналисти, че е невинен. На въпрос дали държи проститутки във Варна, той отговори, че “това са пълни глупости”. Синът на Веселин Данов Христо, както и останалите четирима задържани, също останаха в ареста. С най-сериозни обвинения е Веселин Данов - общински съветник от Българската партия на справедливостта. Той ще бъде разследван за това, че организирал и ръководил престъпна група за склоняване на жени към проституция, пране на пари и трафик на хора, както и за други две престъпления, едното от които извършено в съучастие със сина му Христо. Двамата заплашили Николай Иванов да им предаде сумата от 2000 евро. Третото обвинение в пране на пари е свързано с двукратно получените от Данов суми от по 1000 лв., за които е знаел, че са придобити от престъпна дейност, свързана с проституиращите жени. Младият Данов, който също като баща си е общински съветник от Българската партия на справедливостта, е обвинен както за участие в престъпната група, така и за изнудването на Николай Иванов. Останалите задържани Асен Живков, Ивайло Иванов, Симеон Симеонов и Петър Петров също са с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" . С най-много обвинения /5 на брой / е Ивайло, който освен участието в престъпната група ще бъде разследван за трафик на хора и свеждане към проституция. Такива са и обвиненията на Асен, а по отношение на Симеон е повдигнато обвинение за участие в организираната престъпна група.
Според съда има обоснован извод, че Веселин Данов е ръководил, а Асен, Ивайло, Симеон, Христо и Петър са участвали с различни позиции и роли в престъпната група. Свидетелски показания, дадени пред съдия, документират преките връзки между членовете на групата за конкретни действия, контрол и изпълнение, свързани със склоняването към проституция, трафика на жените, пране на пари и изнудване. Има данни, че Ивайло, Симеон и Петър са започнали престъпната дейност по свеждане към проституция на конкретни лица, трафик на жени и пране на пари още през лятото на миналата година. Във всяко едно от определенията съдът е уточнил, че в настоящия етап от разследването се касае за работни обвинения, които предстои да бъдат прецизирани. По делото по безспорен начин е установена ръководната функция на Данов-старши, както и сравнително високото място в престъпната структура на Симеон Симеонов, който е осъществявал контрол върху престъпната дейност. Симеонов е бил управител, а Ивайло съдружник в заведението, където момичета са били свеждани към проституиране. Парите от престъпната дейност са били строго следени и отчитани. За всеки един от 6-та мъже съдът прецени, че има опасност ако са на свобода да се опитат да окажат въздействие върху важни или неразпитани още свидетели и с това да извършат ново престъпление.
От всички обвиняеми само Ивайло е осъждан преди 3 години за кражба. Въпреки чистото си съдебно минало, младата възраст и правното образование в ареста остава и Христо Данов, който е участвал в престъпната дейност, свързана с бизнеса с проститутки под прякото въздействие на баща си.
Веселин Данов е син на бившия министър на вътрешните работи и бивш председател на Конституционния съд Христо Данов.
Оказа се също, че след ареста на Данов спецполицаи атакуваха офиса на фирма "Барет ауто", която е на входа на стадион "Спартак" . Задържани бяха няколко мъже. Арестите са във връзка с дознание на Варненската прокуратура, свързано с разследването на организирана престъпна група за търговия с дрога. Производството е срещу хората на Красимир Кирилов-Дългия -дясната ръка на Веселин Жеков и Иван Славков. "Действията ни на стадион "Спартак" бяха по този повод", потвърди прокурор Якимова.
По време на арестите не само общинарят от ДПС Иван Славков е спасил с бягство в Турция кожата си. Сред задържаните не са и т.нар. Близнаци - Светлин и Красен. Както и Янко Каратиста, известен още като Аспаруховския съдружник на Славков в "Бозбей инженеринг". Всички те са част от структурите на бившия полицай Веселин Жеков, който върти бизнес с дрога и проститутки във Варна.
МВР шефът Михаил Миков заяви през уикенда, че арестите от петък имат връзка с този на общинския съветник Веселин Данов.
Според по-раншна публикация на сайта afera.bg Данов е бил заплашван с убийство на 21 август по GSM-а си. За заканата общинарят съобщил в полицията. Авторите са били разкрити и предупредени да не повтарят заплахите, твърди електронното издание и търси връзката между последвалите събития. /БЛИЦ