Нямахме време да обсъждаме изказването на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, защото бяхме заети със събирането на подписите за проекта ни за Нова конституция. Това заяви шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова в телевизионно интервю.


Тя призна, че тези 127 подписа включват както депутати от управляващото мнозинство и независими, но и депутати от Воля.

По-рано ДПС предложи и правителството, и президентът да подадат оставки, а управлението да се поеме от експертен антикризисен кабинет.

На въпрос как така Марешки си е сменил мнението в последния момент, Дариткова обясни, че той все пак е решил да подпомогне подписката, за да може после да изкаже своите мнения в дебата за ВНС.

"Тази война не я започнахме ние, тя започна в началото на годината, когато съвсем внезапно Радев сне доверието към правителството.

Ние сме спечелили доверието у хората чрез избори. Така че ние преценихме, че след обидите и противоконситуционното му искане на оставка, ние трябваше да покажем отношение", каза още Дариткова по повод напускането на парламентарна група по време на речта на Румен Радев в НС. 

"Ние не може да приемем обидните квалификации, които той отправи към нас, не можем да приемем поведението му, което предизвиква разделителни линии в българското общество, призовава за метежи и агресия. Той излезе рамките от протест на умните и красиви. Днешните сцени с бомби, павета, слама, не чертае по добра перспектива за България", каза още Дариткова. 

"Ние искаме наистина да излезем от това, което владее българското общество. Не сме обсъждали идеята на ДПС", добави Дариткова. 

За да промени посоката, която се движи българското общество и да предначертае годините, трябва да има нов обществен договор. Това може да се постигне чрез един широк обществен дебат, за да може да се чуе от всички гледни точки на обществото", така тя обясни решението на правителство за събиране на Велико народно събрание. 

"Една оставка на този етап кой проблем на българското общество ще промени. Ние носим отговорност, готови сме да дадем оставка веднага след като дадем посока на българското общество.

Ние предлагаме обществен дебат за това как да функционира българското общество. Конституцията ще очертае механизмите, по които трите власти ще ръководят държавата", каза още предстедалката на ПГ на ГЕРБ.