През последни дни в страната ни се повишиха драстично цените на газа и електроенергията. Коментар за ситуацията направи бившият енергиен министър Делян Добрев в интервю за Tribune.bg.

- Токът за бизнеса бележи рекорд след рекорд, а работодателските организации открито заявиха, че мерките на служебния кабинет са задълбочили проблема. Съгласявате ли се с подобна констатация?
- Абсолютно! Намаляха търгуваните обеми на пазар ден напред и това естествено увеличи цената от 01.10. Обемите намаляха, понеже в края на миналият месец се продадоха на така наречените дълги договори голямо количество електроенергия от АЕЦ и ТЕЦ2.

Моята информация е, че тази енергия е отишла предимно за износ и някои търговци на ток са спечелили милиони в рамките на минути след сделките. За сметка на бизнеса, който остана да плати сметката.

- Отново ви обвиниха, че това е бомба, заложена от ГЕРБ, която сега планирано избухва в ръцете на Радев… Как гледате на подобни твърдения?
- Нормално е да го твърдят. Според мен служебният кабинет е толкова безпомощен, че дори не разбира какво се случва на пазара. При актуализацията на бюджета предупредихме хората на Радев, че трябва да заложат буфери с които да подкрепят бизнеса при неблагоприятно развитие на цените на енергийните ресурси на международните пазари.

Аз лично направих най-добронамерено и конструктивно изказване в тази посока. Искахме да помогнем, предупредихме, предложихме решение. Отговорът беше - не се обаждайте, ние вас ще ви изчегъртваме. Всичко това може да се види от стенограмите на НС.

- Непрекъснато ни се повтаря, че ни чака тежка зима. Успокоиха ни, че топло и ток няма да поскъпнат до януари, но след това?
- Прогнозната пазарна цена на енергията, която е определил регулатора за битовите потребители е 118 лв на МВч. В последните месеци, цената на свободния пазар е средно с 300% по-висока. За 19-20 часа довечера например, цената на тока е 589,98 лв. Вие как мислите, че ще се отрази това на цената на ток и парно за битовите абонати?

- Шеговито, но не съвсем, Бойко Борисов заяви наскоро, че с тревога следи убедителната преднина, която социолозите дават… Защото, който дойде на власт, ще трябва да решава тежки проблеми. Имате ли набелязани мерки в случай, че ви се наложи да участвате в овладяването на тази криза?
- Да! Всъщност, решението го дадоха работодателските организации. Трябва актуализация на бюджета и компенсации за бизнеса, които да позволят той да оцелее.

Компенсациите ще успокоят и ръста на крайните цени на стоките. Забелязвате ли, че от над 10-15 години ние не бяхме говорили за потребителските кошници и цените в тях. Както един мой приятел много точно отбеляза, "щом започнахме да говорим пак за кошниците, значи положението в държавата е трагично".

- Има ли място за оптимизъм в тази ситуация?
- Има. Добрата новина е, че изборите наближават и може още след месец да си изпратим с облекчение тези трагикомични служебни кабинети.