Разбира се, че съм имал съмнения за честността на машинния вот, тъй като в обществото битува схващането, че машините могат да бъдат манипулирани.

Това коментира в ефира на bTV бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той припомни, че при последните предсрочни парламентарни избори служебният кабинет привлече IT експерти от неправителствения сектор, с което е било обезпечено честното протичане на изборния процес.

На въпрос дали хората могат да бъдат спокойни за честността на местния вот на 29 октомври, Демерджиев отвърна, че за целта трябва да бъдат надградени действията на служебното правителство.

„Най-вече трябва да се провери софтуерът за броене, ако искаме да сме сигурни за машинния вот“, подчерта той.

Демерджиев защити машинното гласуване, но разкритикува порочната практика да се нанасят промени в изборното законодателство винаги преди избори и сравни подобен тип действия със страни от Третия свят.

Нека да видим активността в определени махали. Към днешна дата забелязваме единствено смяна на ръководители, с цел изборите да се проведат от „нашето МВР“. По този начин един минимален брой гласове ще бъдат доведени до максимален брой гласове.

Очаквам бездействие там, където има организирани изборни измами, допълни Демерджиев.

По темата с конституционните промени, касаещи промяната на формулата за излъчване на служебно правителство, Иван Демерджиев отбеляза, че досега не е чул сериозни критики за сформирането на служебния кабинет или неговото функциониране.

„Служебното правителство успешно се справи със задачата да стабилизира държавата и да осигури честни избори. Не чух смислен аргумент защо трябва да се промени формулата за излъчване на служебното правителство.

Тук стремежът е цялата власт да се концентрира в парламента, но така се губи балансът“, смята служебният министър на вътрешните работи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук