Колегите от министерството се шегуват, че този човек в рамките на няколко дни даде повече интервюта отколкото за двете години, в които е бил главен секретар. Това каза пред Нова телевизия министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по повод освобождаването на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

По отношение на твърдението, че оставката на Тодоров е поискана под натиск от Кирил Петков, той заяви: „Кирил Петков е един от многото народни представители, които в рамките на 3 месеца са идвали при мен. Категорично не е искал нищо от мен за кадрови назначения. Това решение е взето изцяло и единствено от мен“.

Според Стоянов, Тодоров тактично спестява някои факти: „Още в първите дни, в които аз заеха поста министър на МВР, аз проведох два разговора с него. И в двата разговора му заявих, че няма да разчитам на него няма как да работя с него“.

„С усмивка на лице ми заяви, ако преценя да пробвам процедурата през президента. Затова пробвахме тази процедура“, обясни министърът.

Той заяви, че за две години е имал възможност да опознае добре Тодоров. „Той имаше възможността да бъде мой пряк ръководител. Аз в детайли опознах този човек, неговите качества, начините, по които взима решения. В много от случаите се взимаха неточни, неадекватни и ненавремернни решения“, подчерта министърът.

Той каза, че за първи път чува за твърденията за сексуални посегателства над служителки в МВР от страна на директори във ведомството. Ако има такива, ще бъдат образувани дисциплинарни производства и той увери, че лично ще ги проследи.

„Разбирам и усещам нападките на г-н Демерджиев, изключително агресивно отношение към МВР и в част от към мен“, посочи той.

Стоянов даде пример за неадекватно поведение от страна на ръководството на МВР по случая с убития в София психолог: „Няма как, многократно подадени сигнали от неговата майка са останали неглижирани и се стига до убийството.

Също при случая с убиеца на Митко от Цалапица „ако тогава се взети адекватни и точни решения, ние нямаше сега да издирваме този човек, някъде в Европа“.

Министърът обясни, че заради случая дисциплинарно е уволнен началникът на районното управление в Стамболийски. Има множество дисциплинарни производства, вероятно ще има уволнения.

Той потвърди, че има насоки, че убиецът се намира в Германия. „Има заповед за арест на този човек“, каза Стоянов.

Министърът коментира твърденията за участие на Алексей Петров в създаването на управляващата конфигурация: „Не разбирам от строителство, архитектура, не разбирам от сглобки. Не вярвам да има такава ситуация“.

Във връзка с убийството на Петров той посочи: „Той е бил изключително спокоен. Охраната, която е използвал, е била непрофесионална – охрана, която е само като осигуряване на битови нужди, не физическа охрана“.

За момента няма заподозрян извършител и поръчител на покушението.

„Това са изключително добре подготвени престъпления, предполагаме, че жертвата е била обект на наблюдение изключително дълго време“, каза Стоянов.

По отношение на завръщането на Васил Божков той обясни: „Когато получихме оперативна информация, че той ще се завръща – на 23-и, я проверихме и тя се потвърди. Установихме, че Васил Божков е заявил своето прибиране като е ангажирал ВИП-а на летището в София“.

„След като лицето пристига и въз основа на европейската заповед го задържаме, уведомяваме прокурор и го предаваме на прокуратурата. На 28 получаваме документ по имейл, в който за първи път се вижда думата „екстрадиция“.

Тук не са спазени условията за екстрадиция на едно лице. БИ следвало преди това да има продължителна комуникация между службите на България и ОАЕ и ние да организираме наши служители, които да отидат на тяхна територия, да гои посрещнат, да го съпроводят в самолета и да го предадат на прокуратурата в България“, уточни той.

„Тук точно е разминаването дали е решил сам или е предстояло да има екстрадиция, която да бъде по начина, по който следва да се извърши“, допълни той.

По думите му, няма информация Божков да е застрашен, както и за комуникация между бизнесмена и Евгений Пригожин.

Стоянов каза още, че не се потвърждава информацията, че Петьо Петров-Еврото е починал: „Категорично заявявам, че не се потвърждава този човек да почнал на територията на ОАЕ“.

Министърът потвърди също, че детето му вече е с майка си Любена Павлова. То е било обявено за издирване, след разговори с майката е установено, че то е върнато. Тя има своя версия за това къде е било то.

Стоянов обясни какво се случва по разследването на убийството нас Красимир Каменов-Къро. „По-интересното е, че разследващите заявяват желание и ние правим организация те да дойдат на територията на България да направим обмен на информация, която имаме събрана. Всичко, което имаме ние, ще им го дадем“, каза той.

„Не виждаме връзка между прибирането на Васил Божков, убийството на Алексей Петров и четворното убийство на Къро в ЮАР“, категоричен беше вътрешният министър.

По отношение на местните избори подготовката на местните избори, ще бъде създаден щаб, който ще ръководи получаването и обработката на всички информации, които постъпват във връзка с изборите.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук