Днешното заседание на парламента започна с бойкот и депутатите нямаха кворум. Пред камерата на Bulgaria ON AIR говорителят на парламентарната група на БСП Жельо Бойчев посочи, че депутатите от неговата партия вече са се регистрирали, но отсъствие има от управляващото мнозинство.
По думите му от ГЕРБ се страхуват заради поредното национално предателство, а именно показаните резултати на Кристалина Георгиева и Ирина Бокова.

Според представителя на ГЕРБ Десислава Атанасова парламентарната група е на лице, но управляващата партия работи в коалиция, чийто членове явно липсват тази сутрин в пленарната зала.

Атанасова сподели, че за ГЕРБ е било много важно българин да оглави ООН, но нито един от кандидатите ни е нямал реален шанс.

"Правителството предприе смяна на кандидатите с ясното съзнание, че търси последен вариант за по- добро представяне на България. Това гласуване зависи от страните членки в Съвета за сигурност, а не от българските граждани", уточни Атанасова.

Според Бойчев обаче тази постъпка е национално предателство. "България пропусна исторически шанс, който имаше в тази ситуация. Българското правителство в лицето на г-н Борисов и външния министър Митов обслужиха единствено чужди интереси. Кандидатурата на Кристалина Георгиева беше само за да бъде провалена възможността и кандидатурата на Ирина Бокова", категоричен е Бойчев.

Той каза още, че в момента са започнали консултации за вот на недоверие. "Имаме пълен провал на това правителство".

По думите на Десислава Атанасова пък към момента няма реални аргументи, нито мотиви относно вота на недоверие. 

"Неуспехът на Бокова и Георгиева не е основание една личност и развитието на нейната кариера да става повод да се иска вот на недоверие към българското правителство", уточни тя.

Според Бойчев външният министър постоянно е работел срещу Ирина Бокова и е обяснявал на своите колеги,ч е тя не е българският кандидат. 

"Факт е, че името на страната ни се ползва с доверие. Това не го наблюдавахме в управлението на Орешарски. Не смятам, че трябва дебатът да е на толкова ниско ниво. На България сега най-малко й трябва вот на недоверие", заключи Десислава Атанасова от ГЕРБ.

ЧЕТЕТЕ В БЛИЦ ОЩЕ КОМЕНТАРИ И АНАЛИЗИ ПО ТЕМАТА