Резултатите след представянето на българските кандидати за за генерален секретар на ООН  Ирина Бокова и Кристалина Георгиева показват, че нашите очаквания, че човек от Източна Европа и по-точно българин ще оглави организацията, са били само надежди. Били сме доста наивни. Каквото и да беше направило правителството, щеше да бъде критикувано. Ако не бе направена смяна, пак щяха да ги критикуват, заяви бившият финансови министър Симеон Дянков.
„Бяхме излъгани от големите държави в света. Не само ние, но и голяма част от обществото в света”, каза още Дянков пред Нова телевизия и добави, че говоренето, че е ред жена да застане начело на ООН, тръгнало от  Вашингтон.
 
Според него след провала на българските кандидатки премиерът просто трябва да продължи напред. „Не трябва да има оставка на външния министър. Това не е случай, който бе сгрешен от България”, категоричен бе Дянков.
 
Според него темата не трябва да дава отражение върху президентските избори, защото двете неща били коренно различни. 

"Цецка Цачева ми харесва най-много от възможните кандидатури на ГЕРБ. Има опита как да работи добре с различните политически сили", каза още Симеон Дянков.

ЧЕТЕТЕ В БЛИЦ ОЩЕ КОМЕНТАРИ И АНАЛИЗИ ПО ТЕМАТА